Vatandaşlara kadına şiddet konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılırken, “Kadına El Kalkamaz" afişler asıldı.
Yozgat’ta kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi amacıyla eğitim ve bilgilendirme çalışmaları başlatıldı.
Yozgat Valiliği himayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Şehirler arası otobüs terminelinde vatandaşlar bilgilendirildi.
İçişleri Bakanlığı tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Etkinliğin ve Farkındalığın Artırılması Amacıyla hazırlanan ‘Kadına el kalkamaz’ mottosuyla farkındalık çalışması yapıldı. ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı” çerçevesinde yaygın eğitim ve farkındalık çalışmaları kapsamında 2022 yılı içerisinde erkeklere kadına yönelik şiddetle mücadele alanında, bilgilendirme ve farkındalık oluşturma eğitimleri verilmesi öngörülüyor.
Yozgat’ta Valilik koordinasyonunda ekipler oluşturuldu. Ekipler, başlattığı eğitim çalışması kapsamında esnaf ve vatandaşları ziyaret etti. Ekipler, #KadınaElKalkamaz mottosu çerçevesinde hazırlanan video sunumu yaparken, broşür ve afişleri dağıttı.
Ekipler, kahvehane, kıraathane, kuaför, berber, taksi durakları, şehir içi ve şehirlerarası ulaşım araçları, havalimanı, gar ve otogarların bekleme alanları, stadyum, spor salonu başta olmak üzere şenlik, program ve diğer etkinliklerinde, yerel festival ve panayırlarda, pazar yerleri ve alışveriş merkezlerinde, esnaf, sanayi, ticaret, ziraat, şoförler vb. oda teşkilatlarında ve birliklerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, sinema ve tiyatro salonlarında, halkın yoğun olarak bulunduğu cadde ve meydanlarda erkeklere bilgilendirme ve farkındalık oluşturma eğitimleri verirerek broşür dağıtımlarına devam edecek.
Eğitimler kapsamında her hafta farklı bir meslek grubuna ve bu meslek grubunun birlikte bulundukları mekanlara yoğunlaşılarak eğitim planlaması yapılacak.
Vatandaşların bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla hazırlanan broşürde şiddetin topluma ihanet olduğuna dikkat çekildi.
Broşürde, “Kadına yönelik şiddet; kadınların maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik eylemler olarak karşımıza çıkıyor. Şiddet; yaşam hakkı, eğitim hakkı ve sağlık hakkı gibi temel insan haklarını ihlal ediyor. Her birimiz bir ailenin parçasıyız ve biliyoruz ki güçlü aile, güçlü toplumu inşa eder. Bu toplumu kurabilecek güç, şiddetsiz bir hayatı benimsemekten geçiyor.
Şiddetin etkisi, şiddet görenle sınırlı değildir!
Şiddet Gören; Utanma, yalnızlık, yetersizlik hissi, başarısızlık hissi, suçluluk, düşük özgüven, harekette bulunmada yetersizlik, değersizlik hissi, konsantrasyon güçlüğü, kendinden memnuniyetsizlik, fiziksel rahatsızlıklar (Sakat kalma, yaralanma, kronik ağrılar), yeme bozuklukları vb. sonuçlara maruz kalıyor.
Çocuklar; Kendine güvensizlik Aşırı pasiflik ya da hiperaktivite İletişim sorunları. Uyum sorunları Okul başarısında düşüş Anti-sosyal özellikler Kişilik bozuklukları Suça yönelme gibi etkilerle karşı karşıya kalıyor.
Kadına yönelik şiddet, milli değerlerimize saygısızlıktır!
Tarihimizin tüm toplumsal süreçlerinde kadının belirleyici ve destekleyici bir rolü olduğu biliniyor. Milletimizin asli unsuru olan kadınlarımızın tarih boyunca yüklendiği tüm bireysel ve toplumsal sorumluluklarda yapıcı ve yol gösterici bir misyonla hareket ettiği görülüyor. Aziz şehitlerimizin kanı, gazilerimizin kahramanlıkları, kadınlarımızın fedakârlıkları, emek ve dualarıyla kurulan vatanımızda kadına yönelik her türlü şiddete karşı hukuk içerisinde mücadele etmek, sevgi ve saygıya dayalı değerlerle kurulmuş olan ülkemizde hepimizin sorumluluğunda.
Şiddete başvurmamalıyız!
Dinlemeliyiz, anlamalıyız, kendimizi karşımızdakinin yerine koymalıyız! saygı görmek temel insan hakkıdır!” ifadelerine yer verildi.
SEVİLAY KAYAASLAN

Editör: Haber Merkezi