Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Mustafa Işık, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı 250 bin TL’ye kadar destek verileceğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KOSGEB arasında kültürel mirasın korunması amacıyla işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatan İl Müdürü Işık, desteklerle geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan mesleklerin yaşatılmasının amaçlandığını aktardı.
“PERSONEL İÇİN 150 BİN TL DESTEK SAĞLANACAK”
İl Müdürü Işık, “Program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin TL’ye kadar destek sağlanacak. Makine ve teçhizat giderleri için üst limiti 50 bin TL olan bir destek verilecek. Desteklenecek makine ve teçhizatın yeni veya en fazla 3 yaşında olmasına bakılacak. Yerli malı makine ve teçhizatta destek oranına yüzde 15 ilave edilecek. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında e-Ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli, dijital reklam ve tanıtım, web sayfası tasarımı ve tanıtım filmi olmak üzere toplamda 45 bin TL’ye kadar destek verilecek” dedi.
Geri ödemesiz destekle geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan mesleklerin gelecek nesillere aktarılması hedeflendiğinin altını çizen İl Müdürü Işık, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Desteği programıyla usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yeni zanaatkarlar yetiştirilmesine katkı sağlanacağını ifade etti.
İl Müdürü Işık, “Kültürel miras unsuru olarak icrası ustalık/zanaatkârlık becerisi gerektiren, özgün, icra edilen mesleğin değerlerini, felsefesini, inceliklerini gelecek kuşaklara aktarılmasını teminen usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yürütülen; geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmelerin güçlendirilerek hayatta kalmalarını ve bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı 250 bin TL’ye Kadar Destek veriliyor” diye konuştu.
KURUL DEĞERLENDİRMESİ
KOSGEB’in çağrı ilanına çıkmasının ardından işletmeler tarafından yapılacak ön başvurular, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 22 Temmuz’a kadar alınacak. Başvuru yapabileceklerin listesi, ilgili işletmelere duyurulacak. Daha sonra KOSGEB, KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden kesin başvuruları alacak ve oluşturulacak kurulda değerlendirecek. Kurul, kesin başvuruları değerlendirip karara bağlayacak.
MESLEKLER
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları Listesi’nde 31 farklı ham madde ile üretilen meslekler yer alıyor. Listedeki mesleklerden bazıları şöyle: Sedef kakmacılık, takunya yapımı, şimşir tarak yapımı, çeşm-i bülbül, debbağlık, kök boyacılığı, dantel örme, Şile bezi dokuma, çorap örücülüğü, bakırcılık, telkâri, kazaziye yapımı, oltu, lüle, kehribar taş işlemeciliği, çinicilik, halk çalgıları yapımı, folklorik bebek yapıcılığı, gölge oyunu tiplemeleri yapımı, nakkaşlık. SEVİLAY KAYAASLAN

Editör: Haber Merkezi