Yozgat’ta  alternatif ürünler denemeye yönelik çalışmalar devam ediyor. Yozgat Merkez Beyvelioğlu köyünde çiftçi İbrahim Gün ile birlikte ilk defa Şevketibostan ekimi yapıldı. 
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler alternatif ürünlere yöneliyor. Gelir getirici ve alternatif ürünlerin artırılması amacıyla  Şevketibostan ekimi yapıldı. 
Nohut, Mercimek, Buğday ve arpa üretiminin ağırlıklı olduğu kentte, alternatif ürün çalışmalarına Şevketibostan eklendi. 
Üreticiler de değişik ürün yetiştirmekten memnun olduklarını belirtip, il ve ilçe tarım orman il müdürlüklerinden destek aldıklarını söyledi. 
Şevketibostan
Anadolu tabiri ile Kangal tikeni’nin kültürü.Şevketi bostan ülkemizde Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğal yayılış göstermekle birlikte sebze olarak değerlendirilmesi Ege Bölgesinde, özellikle İzmir çevresinde biliniyor. Şevketi bostan gıda olarak tüketilmesi yanında tıbbi özellikleri de olan bir bitkidir. Kök kabukları, genç yaprakları ve yaprak orta damarları sebze olarak değerlendirilmektedir.
Kök ve toprak üstü kısımları idrar arttırıcı ve taş düşürücü amaçlarla kullanılmaktadır. Türkiye’de ruhsatlı ilaç yapımında kullanılmış birkaç bitkiden birisidir.
Dikenli bir bitkidir. Uygun şartlarda 1 m kadar derine gidebilen bir kazık kök yapısına sahiptir. Bu sebeple kuraklıklarından genellikle etkilenmiyor. Biraz büyüyünce çapalarla 10-15 cm.lik kök kısmı ile sökülen bitkilerin yaslanmış yaprakları ayıklanır, diğer yaprakların ayaları sıyrılıp, kökün öz kısmı çıkarıldıktan sonra pazarlarda satılır.
Yakın zamana kadar tamamen yabani bir bitki olan şevketi bostan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından kültüre alındı.
Sağlık için bire bir
Uzmanlar "Şevketi bostan, genellikle koyu yeşil renkte ve küçük boyutludur. Yaprakları kalp şeklinde ve kök kısmı ise silindirik yapıdadır. Doğada çayırlarda kendiliğinden yetişir. Ülkemizde Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğal yayılış göstermekle birlikte sebze olarak değerlendirilmesi Ege Bölgesinde, özellikle İzmir çevresinde görülmektedir. İzmir ve çevresinde Ekim ayından Mayıs ayına kadar, bütün kış ve ilkbahar mevsimi boyunca halk pazarlarında görmek mümkündür. Tadı ise hafif tatlı ve hafif acı bir lezzete sahiptir. Yemeklere özgün bir aroma katar" dedi.
Şevketi bostan bitkisinin düşük kalorili bir sebze olduğu için diyet yapanların da tercih ettiği bir besin olduğunu kaydeden uzmanlar, aynı zamanda içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlık açısından da oldukça faydalı olduğunu söyledi.
Uzmanlar, şevketi bostanın özellikle kök ve toprak üstü kısımlarının idrar arttırıcı ve taş düşürücü olarak kullanıldığını ifade etti.
Nasıl tüketilir?
Birçok hastalığa iyi gelen şevketi bostanın nasıl tüketildiği konusunda da bilgiler veren uzmanlar, "Şevketi bostanın kuzu etiyle yapılan yemeği, oldukça lezzetli ve faydalı bir yemek. Arapsaçı ve enginar ile birlikte pişirilerek de tüketilebilmektedir. Şevketi bostan yemeği tavuklu veya pirinçli olarak da pişirilebilir. Bu bitkinin haşlama suyuyla çorba da yapılmaktadır. Yemek ve salata olarak tüketilmesinin yanı sıra çayı da yapılmaktadır. Çayı düzenli tüketildiğinde etkin sonuçlar doğurmaktadır" ifadelerine yer verdi.                  
                                 SALİH AKGÜL
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi