Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında bulunan Yozgat’ta topraktaki su kaybının önlenmesi, organik madde artışının sağlanması için çiftçilere “anıza ekimi” hakkında bilgiler verildi.
WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Uzmanları Doğankent Kasabasında çiftçilere anıza ekimi anlattı.
Uzmanlar, bu yöntemin yakıttan tasarruf sağladığını söyledi.
Uzmanlar, dünya nüfusunun giderek arttığı bu dönemde tarım arazilerinden maksimum düzeyde faydalanmanın yollarını çiftçilere anlattı. Toprağın fiziksel ve biyolojik özelliklerinin korunması için doğru işleme tekniklerinin uygulanmasının önemine işaret eden uzmanlar, böylece tarım arazilerinde birim alandaki verimin artacağını dile getirdi.
Gübreden tasarruf
Anıza ekim yöntemiyle çiftçiler tarlalarını hiç sürmeden direkt olarak ekimi gerçekleştiriyor. Tarlada hasat edilen üründen kalan parçalar da toprağa organik madde olarak kalıyor ve daha az gübreye ihtiyaç duyuluyor. Böylece çiftçiler hem mazottan hem de gübreden tasarruf sağlıyor. 
Çiftçilerin daha iyi sonuç alabilmeleri için bu ekim yöntemine devam etmeleri gerekiyor. Böylece hasat edilen üründen kalan parçalar toprağın azot ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak ve gübre kullanımı da en az düzeye inecek.
                SALİH AKGÜL

Editör: Hakimiyet Gazetesi