Yozgat Yaşanabilir Çevre Derneği, 22. Uluslararası Sürmeli Festivali Gastronomi Günleri’nde kurduğu stantta mutfaktaki israfın önlenmesi ve bilinç oluşturulması amacıyla “Atıksız Mutfak” çalışması gerçekleştirdi. Gıda israfı, gıda israfının boyutları, atık ve atık türleri, atıklarla ilgili yönetmelik ve mevzuatlar, evlerde atık yönetimi, geri dönüşüm sistemleri ile atıksız mutfak uygulamaları konuları anlatıldı.
Doğada hiçbir malzemenin atık olmadığı ve bir şeyin atığının başka bir şeyin kaynağı olduğuna dair farkındalık oluşturmak ve tüketicilere, gıda israfının azaltılması bilincinin verilmesi amaçlanan “Atıksız Mutfak” standında mevsim meyvesi ayvayı değerlendirerek ayvalı kek yapıldı.
Yozgat Yaşanabilir Çevre Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Nurdan Taşarsu Atıksız mutfak çalışmaları ile sürdürülebilir mutfak anlayışının benimsenmesine ve atık konusunda vatandaşları bilgilendiklerini kaydetti.
Taşarsu, 22. Uluslararası Sürmeli Festivali Gastronomi Günleri’nde atıksız mutfak çalışması gerçekleştirdiklerini kaydetti.
‘Atık yönetimi mutfakta başlar’ temasıyla çevreye karşı sorumluluklara dikkat çekmek istediklerine değinen Taşarsu, “Standımızda ziyaretçilerimiz için mevsimin meyvesi olan ayvayı değerlendirdik. Ayvalı kek yaptık. Keki hazırlarken kullandığımız malzemelerin atıkları olan ayva kabuğu ve yumurta kabuğunu evlerimizde çiçek ve bitki bakımında kullanmak üzere ayırdık. Ayva çekirdeklerini de küçük bir kap içerisinde az bir suyla buluşturarak jel haline getirip doğal cilt bakım ürünü hazırladık. Böylelikle yaşanabilir çevre için atıksız mutfak örneği sergilemiş olduk” dedi.
Taşarsu, Mutfakta hazırlanacak her şeyde atıkların değerlendirilebileceği atık yağların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini; plastik, cam ve metal kapların geri dönüşüme kazandırılabileceğini, sebze, meyve, çay organik atıkların nasıl değerlendirilebileceğini konuşarak çevreye faydalı, israfsız, atıksız mutfağın önemini anlattıklarını ifade etti.
Çevrenin korunarak, fazla tüketimden uzak ve bilinçli bir yaşam sürdürmenin kolaylığına dikkat çeken Taşarsu, Evimizden çıkardığımızın çöpün en büyük kısmı mutfaktan çıkıyor. Plansız alışveriş yapmak israfı getiriyor. Plansız yaptığımızda ihtiyacımız olan olmayan şeyleri daha fazla alarak israfa sebep oluyoruz” dedi. ÇETİN MERMERTAŞ