İLK HASAT
Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında bulunan Yozgat’ta badem üretiminin de yaygınlaşması bekleniyor. Hububat ürünlerinde artan maliyetler nedeniyle üreticiler alternatif ürünlere yönelmeye başlandı.
Pazar sorunu olmayan ve satışı kolaylıkla yapılabilen bademler bahçelerden toplanarak kabuklarından ayrılıp güneşte kurutuluyor. Çiftçiler tarafından badem ağaçlarının altına serilen brandaların üstüne silkeleme makinesiyle bademler dökülüyor.
Yozgat'ta yaşayan 36 yaşındaki üretici Fatih Mermertaş, hububat ekili kıraç arazisini badem bahçesine dönüştürdü. 4 yıl önce kurduğu badem bahçesinden bu yıl ilk ürünlerini elde eden, Mermertaş, hasadı da büyük titizlikle yürütüyor.
MEYVE BAHÇESİNE DÖNÜŞTÜ
Sorgun’a bağlı Taşpınar köyünde 15 dönümlük hububat ekili kıraç tarlasını meyve bahçesine dönüştüren Mermertaş,  2020 yılının bahar aylarında tarlasına elektrik çektirip sondaj vurdu. 
 Mermertaş, hububat ekili alana 850 badem fidesi, 150'ye yakın da çeşitli meyve fidesi dikti. Bozkırı meyve bahçesine dönüştüren Mermertaş, 4 yılın sonunda ilk ürünlerini aldı. Mermertaş, 15 dönüm alandan yaklaşık 2 ila 3 ton arasında badem elde etmeyi planlıyor.
YÜKSEK VERİM BEKLENİYOR
Taşpınar köyünde meyveciliğe yönelen Mermertaş, “15 bin metrekare alanda 850 tane badem ağacı var. 2020 yılının bahar aylarında bu bademleri diktik. Bu sene ilk ürünü aldık. Şu an yaklaşık 2-3 ton arasında verim hedefliyoruz. Burası sadece hububat ekili alandı, buğday ekiyorduk, sulak alan değildi. Köyden 500 metre ileride elektrik çektirip sondaj vurdurarak burayı komple meyveliğe çevirdim. Kıraç araziyi meyve bahçesine çevirdim. Şu an da bol meyve var, bir yerden meyve almıyorum, burada daha lezzetli” dedi.
Yozgat’ta badem pazarının olmadığına değinen Mermertaş, kendilerinin bu pazarı oluşturacaklarının altını çizdi.
İÇ PAZAR OLUŞTURULACAK
Üretimini yaptıkları bademi ilk olarak iç pazarda kilo olarak satışa sunacaklarını dile getiren Mermertaş, “Yozgat’ta badem pazarı yok. Yozgat için badem pazarını bizler oluşturacağız. İlk etapta iç pazar oluşturmayı düşünüyoruz. İç pazar öncelikle Yozgat halkına kilo kilo satılarak oluşturulmaya başlayacak” ifadelerini kullandı.
Hedeflerinin ileriki yıllarda tonajı artırmak olduğunu belirten Mermertaş, henüz yeni oldukları bu alanda badem merkezine dönüşmeyi amaçladıklarını vurguladı.
KİLOSU 150 TL
Badem fiyatlarının değişkenlik gösterdiğinin altını çizen üretici Mermertaş, şunları kaydetti:
“Kabuklu bademde, 150 TL ile 200 TL arasında değişiyor.  Badem yetiştiriciliği buğdayla, nohutla karşılaştırdığımız zaman badem daha çok para kazandıran geçim kaynağı oldu. Yozgat ‘tada bu alanda pazarın daha da gelişmesi gerekiyor.”            ÇETİN MERMERTAŞ