Kültür ve Sanat

Bakterili üretimde verim sağlandı

Yozgat’ta, gübre yerine yerli bakterinin kullanıldığı domates ekiminde verim elde edildi.

Abone Ol

Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında bulunan Yozgat’ta  Değişik konularda üretim ve verimi artırma çalışmaları devam ediyor.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından üretim alanlarının genişletilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında bacillus bakterisi ile yapılan ilk deneme üretiminde olumlu sonuç alındı.
Organik tarımda da kullanılan verimi artıcı etkisi olan Bacillus bakterisi domates üretiminde kullanıldı.
Yerköy’e bağlı Kumluca köyünde domates üretimi yapan Hüseyin Arslan’ın domates tarlasında deneme  yapıldı. 
Şilempe denen sıvı ile mayaladıktan sonra sırık domateste bir sırayı Bacillus bakterisi ile ilaçlama yapıldı. Sırık domatesin bir sıra  normal olarak bırakıldı.
Uygulamadan 25 gün sonra yapılan hasatta yüzde 24 verim artışı görüldü. Bacillus bakterisini  üretim sezonunda buğday, şeker pancarı ve diğer ürünlerde de denemesi planlanıyor. 
Uzmanlar, bakterilerde zararlıların ilk geldiğini belirterek, bakteriler biyolojik dünyanın en önemli organizmalarından olduğunu, bacillus bakterisinin faydasının bulunduğunu belirtti.
Bakterilerin suda seyreltilerek araziye damlama yöntemiyle eşit şekilde uyguladığını dile getiren uzmanlar, kimyasal gübre kullanılmadığını ifade etti.
Bacillus bakterisi ile ilgili bilgi veren uzmanlar şunları kaydetti:
“Bacillus bakterisi; toprakta yaygın olarak bulunan sporlu bir bakteri cinsidir. Bu bakteri, toprağa uygulandığından doğal bir biyolojik mücadele ajanı olarak etki gösterir. Toprağa, tohum kaplama, yaprak püskürtme veya sulama suyuna eklenerek kullanılır. Bitki büyümesini artırmak ve bitki hastalıklarıyla mücadelede etmede etkilidir.
Bitki kökleri üzerinde bir biyofilm oluşturarak toprakta faydalı mikroorganizmaların çoğalmasına ve zararlı mikroorganizmaların baskılanmasına yardımcı olur. Kök sistemini destekleyen ve köklerin topraktaki besinleri daha iyi emmesini sağlayan maddeler üretir. Toprakta ve yaprakta zarar yapan bakteri ve fungusların çoğalmasını engellediği için biyolojik bitki koruma ürünü olarak kullanılabilir. Böylece kimyasal gübre ve tarımsal ilaç kullanımını azaltılmış olur.”
                    ÇETİN MERMERTAŞ