Kültür ve Sanat

Bozkır’da mantar bolluğu

Yozgat yayları ve ormanlık alanlarda sonbahar döneminde mantarın çok fazla olması her dönem mantar toplayan vatandaşların yüzünü güldürdü. Nemli hava ve geniş çayırlarıyla mantar oluşumuna olanak sağlayan yayla ve ormanlık alanlardan topladıkları mantarları evlerine götürüp, tüketen vatandaşlar, kültür mantarının kilosunun 100 ila 130 lira arasında değiştiği bugünlerde doğada mantar bolluğu yaşanmasının mutluluğunu yaşıyor.

Abone Ol

Yozgat’ta Eylül ayının son haftası ve Ekim ayının ilk haftasında düşen kısa süreli yağışların ardından çıkan güneş, bölgede doğal ortamda yetişen mantarların toprak üzerine çıkmasına neden oldu. Mantar bolluğuna, geceleri soğuk, gündüzleri sıcak olması nedeniyle torakta oluşan nemlenmenin de etkili olduğu belirtildi. Yozgat bölgesinde özellikle Nisan, Mayıs aylarında yağışların ardından doğada daha sık görülen mantarlar, bu yıl Ekim ayında, ilkbahar dönemine göre daha bol çıktı. Genellikle yağışlar sonrasında sıcak havayla birlikte bolluğu yaşanan mantarların, havaların geceleri soğuk, gündüzleri sıcak olmasına rağmen İlkbahar dönemine göre daha fazla çıkması mantar toplamaya diden vatandaşların da şaşırmasına neden oldu.
“İlkbaharda belki azdı ama sonbaharın ilk aylarının yağışlı geçmesi, rutubet, gece soğukluğuna binaen oldukça mantar fazlalaştı”
Her yıl ormanlık alanlarda, yaylalarda mantar toplayıp, tüketen Hakkı Yurtlu, bu yıl sonbaharda, ilkbahara oranla mantarın çok fazla olmasının şaşırtıcı olduğunu söyledi. Bu mevsimde bu kadar bol mantar görmeye pek alışık olmadıklarını kaydederken Yurtlu, vatandaşların doğadan topladıkları ve emin olmadıkları mantarları tüketmemelerini isteyerek, şöyle konuştu:
“Evlek mantarları genellikle ilkbahar ve sonbaharda doğada kendiliğinden yetişir. Bu sene de ilkbaharda belki azdı ama sonbaharın ilk aylarının yağışlı geçmesi, rutubet, gece soğukluğuna binaen oldukça mantar fazlalaştı. Şu anda siyah dediğimiz kara evrek cinsi. Diğer bir evrek cinsi, içerisi sarı olduğu için sarı evrek diyoruz. Buda ilginç, doğada yetişen şemsiye diyen de olur ama kuzu mantarı, kuzugöbeği diyoruz, pamuksu olur.
 Bu mantarlar sahanda, tavada, yağ ile kavrulur. İçerisine yumurta da ilave edilerek yenir. Besin değeri yüksek mantarlardır, doğada kendiliğinden yetişen. Biz de bir hayli fazla bulduk.” Haber Merkezi