Çevre organizasyonlarını yakından takip eden Sıfır Atık ve Depozito Uzmanı Çevre Yüksek Mühendisi  Nurdan Taşarsu, Türkiye Çevre Haftası kapsamında "Hepimizin bir dünyası var" temalı "ÇEVREFEST" düzenlendiğini belirterek, 7’den 70’e her yaştan çevre dostlarına iklim değişikliği, verimlilik, sıfır atık ve çevre projelerinin tanıtıldığını söyledi.
Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında yer alan, çevre ve iklim duyarlılığını artırmayı amaçlayan ÇEVREFEST, "Hepimizin Bir Dünyası Var" temasıyla Ankara Başkent Millet Bahçesi'nde gerçekleştirildi. 
DOLU DOLU ETKİNLİK
ÇEVREFEST kapsamında kurulan stantlarda, çocuklara çevre bilinci kazandırmaya yönelik oyun alanları ve maketler de dikkat çekti. Sıfır Atık ve temiz üretim teknolojilerinin tanıtıldığı etkinlik, başarılı çevre ve sıfır atık projeleriyle öne çıkan belediyeler ve sektör temsilcileriyle, ünlü isimler ve fikir işçilerinin katıldığı söyleşilerle, iklim tüneli ve kitap fuarıyla, çevre ve sıfır atık uygulamalı atölyeler ve sergilerle, çevre ve sıfır atık temalı oyun alanlarıyla misafirlerini ağırladı.
TAŞARSU DA KATILDI
Sıfır Atık ve Depozito Uzmanı Çevre Yüksek Mühendisi  Nurdan Taşarsu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Başkent Millet Bahçesi'nde düzenlenen ""ÇEVREFEST" etkinliklerine katıldı .
Çevre Yüksek Mühendisi Taşarsu, ülkenin dört bir yanından gelerek atık yönetim sistemlerini ve sıfır atık uygulamalarını tanıtan belediyelerin ve üniversitelerin temsilcileri ile temaslarda bulunarak çalışmalarını dinledi. 
Alanında uzman isimlerin yer aldığı söyleşilere ve sektörel buluşmalara katılan Çevre Yüksek Mühendisi Taşarsu, ÇEVREFEST ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Çevre Yüksek Mühendisi Taşarsu, farkındalık çalışmalarında belli bir hedef kitlesine yoğunlaşmanın yeterli olmayacağını ifade etti.  Çevre Yüksek Mühendisi Taşarsu, 7’den70’e herkese hitap eden bu tür organizasyonların kitlesel çevre farkındalığının oluşmasında büyük katkı sağladığını dile getirdi.
İSRAF ÖNLENEBİLİR
Çevre Yüksek Mühendisi Taşarsu, “İnancımız gereği israftan imtina eden bir toplumuz. Tüketim alışkanlıklarımız değişmeden önce kıyafetler gerekirse yama yapılıp daha da eskiyene kadar giyilir, giyilemeyecek hale gelince toz bezi olarak kullanılır. Evin büyük çocuğunun kıyafetleri sonrasında kardeşlerinde de kullanılır, boş yağ tenekelerinden saksılar yapılır. Mutfakta pilav arttıysa ertesi güne mücver yada köfte yapılırdı. Şimdilerde ise günlük 4,9 milyon ekmeğin israf edildiği ülkemiz UNEP 2021 raporuna göre 214 ülke arasında 15. sırada gıda israfının en fazla yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. 
Tüketim çılgınlığını bir kenara bırakıp yabancısı olmadığımız bu kültürü yeniden yaşatarak çevremize karşı bireysel sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Hepimizin bir dünyası var ve bu dünyaya bizler sahip çıkmak zorundayız” dedi.
İÇECEK AMBALAJLARI 
DEPOZİTOLU OLACAK
Çevre Yüksek Mühendisi Taşarsu,  etkinliklerle temiz (sürdürülebilir) üretim teknolojilerinin tanıtıldığını belirterek, iklim değişikliğine dikkat çekildiğini vurguladı. Etkinlik kapsamında, her yaş grubuna özel atölye çalışmaları, ünlü isimlerin söyleşileri ve sektörün marka isimlerinden verimli panellerin yer aldığı ÇevreFest’te önümüzdeki günlerde ülkemizde uygulamaya geçecek olan Türkiye Çevre Ajansı’nın faaliyet alanlarından Depozito Yönetim Sistemi’nin iade makineleri büyük ilgi gördüğünü aktaran Çevre Yüksek Mühendisi Taşarsu,  ziyaretçilerin kullanmış oldukları  boş içecek ambalajları ile Depozito İade Makinesini deneyimleme fırsatı bulduğunu kaydetti.
GERİ DÖNÜŞÜM 
DEPOZİTO İLE ARTACAK
Çevre Yüksek Mühendisi Taşarsu, “ Türkiye’de Depozito Yönetim Sistemi konusunda ilk akademik çalışmayı Kızılcahamam Sıfır Atık ve Depozito Pilot Uygulama bölgesi verileri ışığında hazırlamış biri olarak yakından takip ettiğim Depozito Yönetim Sistemi hayata geçtiğinde içecek ambalajlarının geri dönüşüm miktarı önemli ölçüde artış gösterecek.  Uygulama hayata geçtiğinde ambalajında DYS logosu bulunan içecekler satın alınırken bir miktar depozito bedeli ödenecek. Ödenen bu depozito bedeli boş ambalaj iade noktasına getirildiğinde geri alınacak. Böylece kullanılmış boş içecek ambalajlarının temiz şekilde geri dönüşüme kazandırılması sağlanacak.
Çevre haftasını geride bıraktığımız bu günlerde vatandaş olarak sorumluluklarımızı yerine getirmeli gelecek nesillerimize daha temiz bir dünya bırakmak için mümkün olduğunca az atık üretip ürettiğimiz atıklarında ikincil hammaddeye dönüştürülebilmesi için atıklarımızın yönetimini doğru şekilde yapmalıyız. Evlerimizde, iş yerlerimizde kısacası günlük hayatımızda ürettiğimiz atıkları hiç olmazsa geri dönüşebilen / dönüşemeyen şeklinde ikili ayırmalıyız.
Üniversitelerde hatta eğitim kurumlarının her kademesinde ciddiye alınması ve çok kapsamlı bir şekilde uygulanması gereken bir konu “doğru atık yönetimi”. Atık yönetiminin en önemli zinciri olan bizler, bireysel sorumluluklarımızı yerine getirme alışkanlığını da farkındalığını da en iyi eğitim sürecimizde kazanırız” diye konuştu.                  ÇETİN MERMERTAŞ

Editör: Hakimiyet Gazetesi