Yozgatlı gazeteci, romancı, şair ve yazar N.Abbas Sayar, ölümünün 24’üncü yıl dönümünde hatırlandı. Ölümünden bu güne, meslektaşları, yakınları ve sevenleri tarafından anılan N.Abbas Sayar’ın, doğumunun 100. Yılında sempozyumla hayatından kesitler sunulacak.
MESLEKTAŞLARI ZİYARET ETTİ
Türk Edebiyatının seçkin isimleri arasında yer alan Gazeteci, Yazar ve Şair Abbas Sayar için sempozyum düzenlenecek. Ölümünün üzerinden 24 yıl geçen Abbas Sayar için ilk kez geniş kapsamlı bir program hazırlandı. Yozgat’ın yetiştirdiği Türk Edebiyatı’nın önemli isimleri arasında yer alan, Abbas Sayar her yıl vefat yıl dönümünde Çatak Mezarlığı’nda bulunan kabri başında bir avuç gazeteci ve vatandaş tarafından dualarla yad ediliyordu..
100. YILDA
ABBAS SAYAR
Merhum Mehmet Akif İnan, Eğitim Bir-Sen Yozgat Şubesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Akademik Düşünce Eğitim Medeniyet Topluluğu (ADEM) işbirliği ile gerçekleştirilecek ‘Doğumunun 100. Yılında Abbas Sayar Sempozyumu’ yarın Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Türkiye’nin dört bir yanından akademisyen, gazeteci ve yazarların katılacağı sempozyumda Abbas Sayar’ın hayatı, hatıraları, edebiyatçı kimliği, eserleri, hayata bakışı, farklı yönleri ele alınacak.
1999’DA VEFAT ETTİ
Yazar, Şair, Ressam ve Gazeteci Abbas Sayar 76 yaşında geçirdiği beyin kanaması sonucu yoğun bakımda tutulduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Yaşamını sürdürdüğü Ayvalık'ta, düşme sonucu beyin kanaması geçiren Sayar'ın ölümü, başta ailesi olmak üzere, yazın dünyasını üzüntüye boğdu.
ÖDÜLLER KAZANDI
Yozgat'ta 1923'te dünyaya gelen Sayar, ilk ve orta öğrenimini bu ilde tamamladıktan sonra, bir süre İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne devam etti, ancak yükseköğrenimini tamamlayamadan Yozgat'a döndü. Bir süre tarımla uğraşan Sayar, yeniden İstanbul'a giderek matbaa açtı. 1953'te yeniden Yozgat'a gelen ve "Bozok" adlı yerel gazeteyi çıkaran Sayar, yaşamını uzun süre Yozgat'ta sürdürdü.
Sayar, 1970'te yazdığı "Yılkı Atı" adlı romanıyla okurlarıyla tanıştı. Bu romanıyla TRT Roman Ödülü'nü kazanan Yazar, 1973'te "Çelo" adlı romanıyla Türk Dil Kurumu ödülüne değer bulundu. 1976'da da Madaralı Roman Ödülü'nü "Can Şenliği" adlı romanıyla alan Abbas Sayar, "Yorganımı Sıkı Sar", "Dik Bayır" ve "Tarlabaşı Salkımsaçak" adlı yapıtlarını edebiyat dünyasına sundu. Sayar, şiirleri ve resimleriyle de adını duyurdu.
ÇETİN MERMERTAŞ
ÇEYREK ASIR SONRA HATIRLANDI 100. YILDA ABBAS SAYAR!
Yozgat'ın ilk gazetecisi şair-yazar merhum Nail Abbas Sayar adına sempozyum düzenlenecek
Yorumlar