Sorgun Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Canbolat çiftçileri tarla farelerine karşı mücadele konusunda uyardı.
Canbolat, tarla farelerinin, tarla bitkilerinin tamamında, bahçelerde, çayır ve meralarda çiftçilerin korkulu rüyası olduğunu aktardı.
Canbolat, tarla farelerinin toprak altın da açtıkları galerilerde yaşadıklarını ve hızlı bir şekilde çoğalarak yılda 4-6 doğum yaptıklarını belirtti. Doğan yavruların ise 15-20 gün sonra tarım alanlarına zarar vermeye başladığını ifade eden Canbolat, “Özellikle bölgemizde hububat ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini yemek, kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Öyle ki bazı yıllar zarar dereceleri yoğunluğa göre yüzde 100’e ulaşabilir” dedi.
Tarla faresinin doğal düşmanlarının yılan, kartal, şahin, gelincik, baykuş, leylek ve atmaca gibi yaban hayvanlar olduğunu dile getiren Canbolat, bu nedenle bu yaban hayvanlarının korunması gerektiğinin altını çizdi. Canbolat, tarla faresinin verdiği zararları önlemek adına kültürel tedbir olarak ise derin sürüm, tarla temizliği ve münavebe yapılması gerektiğini vurguladı.
SALİH AKGÜL