DEPREM ÜLKESİ OLDUĞUMUZ GERÇEĞİNİ NE ZAMAN KABUL EDECEĞİZ!

Abone Ol

Tüm Türkiye “tek yürek” olup asrın felaketine karşı elini cebine attı. Toplanan nakdi yardımlar şehirlerimizin yeniden inşası için kullanılacak. Bir yandan devletimiz, bir yandan sivil toplum örgütlerimiz, bir yandan iş dünyası, bir yandan vatandaşlarımız maddi manevi yardımlaşmanın en güzel örneklerini sergiliyor.
Çıkarılacak birçok ders var.
Buna rağmen deprem ülkesi olduğumuz gerçeği ve bunun gerektirdikleri noktasında hiçbir hükümetin kalıcı çözümler üretebileceğine inanmıyorum. Bunu toplumun tüm fertlerinin talep etmediği sürece olacak gibi değil.
İstediğiniz kadar kanunlarla sınırlamalar getirin olay yine bizde bitiyor.
En basitinden şimdi deseler ki herkes konutunun deprem testini yaptırsın deseler , olayın maddi yükünü çekmek ister miyiz? Ya da kaçımız ister?
Devlet yapsın bu denetimi desek, denetim sonunda binamız için yıkılması gerek denildiğinde kaçımız buna rıza gösteririz.
Bunu zorla yaptırsalar hangi hükümet iktidardaysa emin olun sandıktan çıkmaz.
Sandıkla yönetime gelen hiçbir belediye de buna cesaret edemez. 
Bunun örneğini 99 depreminde Tavşancıl beldesinde belediye başkanın başına gelenleri BBC’nin Youtube’de ki belgeselinde görebilirsiniz. Allah korusun bu depremin benzerini İstanbul bölgesinde yaşarsak ki deprem uzmanları eninde sonunda bu yaşanacak diyorlar uzun yıllar  belimizi doğrultamayız.
Prof. Dr. Ersan Şen’den ilk kez duyduğum “Afad Bakanlığı”nın kurulması gerekiyor. Bu kurulacak bakanlığa mutlaka ama mutlaka liyakat anlayışına göre dizayn edip, gerekli bütçelerle de desteklenip bir an önce faaliyete geçmesi gerekir.
Bu bakanlık işin standartlarını ve denetimlerinden sorumlu olmalı… 
Eskiden yapılmış binalar nasıl elden geçirilecek…
Yeni binalar nasıl denetlenecek…
İnanın bir fikrim yok.
Çok zor olacağı kesin…
Lakin bunu yapmazsa İstanbul özelinde  en az 90 bin binanın yıkılacağını söylüyorlar. 
90’nin bina…
Kaç hane?
Kaç İnsan?
Kaç hayat?
Kaç can?
Rakamlar ağızdan kolay çıkıyor ama bu ülkenin insanları kolay yetişmiyor.
Deprem artık bizim gerçeğimiz olarak kabul edilmesi gerekiyor.
Bakanlık…
Okul öncesinden başlayan ve üniversiteye kadar devam edecek “deprem bilincinin” oluşturulması, tüm topluma bir şekilde ilk yardım bilgisinin verilmesi…
Doğal Afetler televizyonun kurulması… 
Önceliklerimiz olmalı…