Gazi Üniversitesi’nin aktif öğrenci topluluklarından olan Eczacılık Fakültesi Pharmainovatif Topluluğu Başkanı Rahmancan Yurduseven’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Üniversite Öğrencileri için Proje Döngüsü Yönetimi" konulu seminerde proje fikri geliştirme, uygulama ve sonuçlandırma süreçleri yanı sıra ufuk açıcı konulardan bahis açıldı.
Google Meet üzerinden yürütülen programa topluluk üyesi öğrencilerin dışından da katılıma müsaade edildi ve 30’a yakın kişi iştirak etti. Mesleki yeterlilikleri edinme ve öğrenme yolunda lisans düzeyinde yüksek öğretime devam ederken çevrelerindeki problemleri gözlemleyerek günümüz bilgi ve teknoloji çağına uygun, yenilikçi ve inovatif fikirlerle çözüm odaklı projeler ortaya koymayı arzulayan öğrencilerin sorularına da cevap veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK programları hakkında özet tanıtıcı bilgiler verdi. Proje döngüsü yönetimine ilişkin teknik bilgiler paylaştı ve öğrenci projelerinde akademik danışmanlardan yararlanmanın önemine değindi.
Ayrıca kırsalda köy ve kasaba okullarındaki eğitim faaliyetlerine yönelik gönüllü olarak yürüttüğü çalışmalardan da bahseden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, projelerde de gönülden gelerek yer almak ve çalışmak gerektiğini ve samimiyetin önemini izah ederek aksine durumlarda “proje çöplüğü” ortaya çıkabileceğini de belirtti. Katılanların çok faydalı buldukları ve memnun kaldıkları seminere ilişkin görüşlerini paylaşan öğrenciler, proje tabanlı çalışma kültürüne yönelik olarak nasıl yol alacakları, bir fikri nasıl projelendirecekleri, hocalarıyla daha fazla vakit geçirmenin önemi ve gerekliliği, akıllarından geçirdikleri fikirleri hayata yansıtma yolları, proje yürütürken dikkat edecekleri noktaları, proje aşamaları, proje süreçlerinde prosedürün nasıl işlediği, hakemlerin nelere dikkat ettikleri ve kendilerinin nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde değerlendirmelerde bulundular.
Öğrenciler, seminerin kendilerine inanç kattığını; bilim yolunda ilerlerken yapabileceklerine dair inançlarının arttığını da ifade ettiler. Bir fikri hayata geçirmenin değeri, Türkçe’nin doğru kullanılmasının ne kadar gerekli olduğunun açıklık kazandığı, öğrencilik sürelerinde de daha çok araştırmaları ve daha çok projelere bakmaları ve aktivitelere katılmalarının gerektiği, yeni kavramlar öğrendikleri, nasıl başlamak gerektiği, düşünmeyi öğrendikleri, zihinlerinde çözümlenmeyen bazı konuların çözümlendiği şeklinde konuşan öğrenciler, proje aşamalarında izlenecek yolu TÜBİTAK programları aracılığıyla bu seminerde daha iyi anladıklarını vurguladılar.
Ayrıca, Prof. Dr. Mustafa Böyükata gibi hocaların varlığına sevindiklerine de değinen öğrenciler, bir projenin amacı ile hedefleri ve onların oluşturulma biçimini, eğitimin sadece okulda olmadığını ve okul dışında da kendilerine bir şeyler katmaları gerektiğini, projeyi araştırırken nelere bakmaları gerektiğini, yeterince temele ve tecrübeye sahip olmadıkları için bu seminerin faydalı olduğunu söylediler. Sürdürülebilirlik gibi kavramları yanlış bildiklerini fark ettiklerini ve bunlara benzer pek çok konuda farkındalık, bilinçlenme ve motivasyon oluştuğu yönünde düşüncelere de ifadelerinde yer verdiler.
Seminere dair Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya ilettiği mesajında öğrencilerine vakit ayırdığı için kendisine teşekkür etti ve harika bir program planlanmış olduğunu ifade etti.
Seminerin sonunda Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Pharmainovatif Topluluğu Başkanı Rahmancan Yurduseven, davetlerine olumlu karşılık verip bilgi birikimlerini kendileriyle paylaşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın proje aşamalarının her bir noktasına değindiğini, kendilerini hem motive edip hem de bilgilendirdiğini, kendilerine çok şey kattığını hatırlatarak teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi