. Yozgat’ın eşsiz lezzetlerin birbirinden ünlü şeflerin de büyük ilgisini çekti. Atatürk’ün talimatıyla kurulan çiftlikte üretilen Midiliç Peyniri, 6. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali’nde yerli ve yabancı katılımcılara tanıtıldı.
DÜNYA LEZZETLERİ BULUŞTU
Türkiye’nin Unesco tescilli üç gastronomi şehrinden biri olan Afyonkarahisar 6. kez Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali’ne ev sahipliği yaptı.
Yozgat’ın son dönemlerde adından sıkça söz ettiren ve adeta tanıtım elçiliğine dönüşen Bozkırın Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kentin zengin mutfak kültürünün yanı sıra Atatürk’ün talimatlarıyla kurulan Midiliç Çiftliği’nde üretilen Midiliç Çömlek Peyniri’nin tanıttı. Kooperatif Yozgat’ı bu önemli organizasyonda başarıyla temsil etti. Festivalde, Yozgat’ın meşhur yemekleri, geleneksel tatlar ve yenilikçi sunumlarla dikkat çekti.
Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da her yıl yoğun bir katılımla gerçekleştirilen, sektör adına önemli kazanımların elde edildiği Uluslararası GastroAfyon Gastronomi Festivali’nin bu yıl altıncısı gerçekleştirildi.
YOZGAT’I TEMSİL ETTİ
Bozkırın Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Midiliçoğlu Çiftliği, Midiliç Çömlek Peynir Evi Üretim Şubesi,  Ebruli Yozgat Yöresel Restoran Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Örmüş Akcan, Afyonkarahisar’da 6. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali’nde hem Yozgat’ı temsil ettiklerini hem de Midiliç Peyniri tüm dünyaya tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi.
Türk  mutfağının benzersiz tatlarının bir kez daha keşfetme fırsatının yakalandığına değinen Akcan, festival boyunca çeşitli etkinlikler ve atölye çalışmaları düzenlendiğini, gastronomi tutkunlarına unutulmaz anlar yaşatıldığını ifade etti.
 Sadece Türkiye' de değil dünyada yankı bulan adeta yeryüzü sofrası kuran Afyonkarahisar 'da unutulmayacak festivalde Yozgat’ı ve İç Anadolu Bölgesi’ni temsilen katılmanın onur ve mutluluğunu yaşadığına değinen Akcan,  9 ay boyunca toprakta olgunlaştırdıkları Midiliç Peyniri ile festivale katılım sağladıklarını,  aynı zamanda Ebruli Yöresel Restorantı olarak da festivalde yer aldıklarını vurguladı.
MİDİLİÇ ÇÖMLEK 
PEYNİRİ İLGİ GÖRDÜ
Kooperatif Başkanı Akcan, “9 aydır toprakta olgunlaştırdığımız peynirlerimizi Sayın Yozgat Valimiz Mehmet Ali Özkan'ın talimatı ile Yozgat Tarım İl Müdürümüz Sayın Tanju Özkaya'nın görevlendirmesiyle bir görevlimiz ve araç tahsisi ile Memleketimiz Yozgat'tan yola çıktık... 
Afyonkarahisar’da tüm bölge Kadın Kooperatifleri gibi özel termal otelde misafir edilip ağırlandık. İlk gün program başlamadan Afyonkarahisar Valisi Sayın Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Sayın Burcu Köksal tarafından ağırlandık. Şehir şehir, bölge bölge yerel kültüre yönelik tanıtımlar yaptık.
Yozgat Valimiz Sayın Mehmet Ali Özkan’ın selamlarını ileterek, şahsımda Bozkırın Kadın Girişimi Üretim ve işletme Kooperatifi ve Midiliçoğlu Çiftliği Midiliç Çömlek Peyniri Üreticisi Başkanı aynı zamanda Ebruli Yozgat Yöresel Restoran Sahibi olarak Yozgat’ın Çanak Peynirinin Anavatanı olduğundan bahsettim. Yerköy’a bağlı Midiliç (Aydıngün) Köyü'nün Midiliç Çömlek Peynirimizi tüm Türkiye de markalaştırıp üretim ve satışını yaparak şehrime, ilçemize ve köye istihdam, katma değer ve marka kazandırdığımızdan paralel olarak Yozgat Yöresel Yemeklerimiz ve lezzetlerimiz ile şehrime hizmetimiz ve sağladığım katma değerleri anlattım.  Hikayemizin 1934’lü yıllarda Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu çiftlik Midiliçoğlu Çiftliği ile başlaması Sayın Başkan Burcu Köksal ve Sayın Vali Kübra Güran Yiğitbaşı tarafından takdirle karşılandı. Midiliç Çömlek Peynirimiz, Çam Kolonyamız ve Yozgat'a dair tanıtım broşürü, Yozgat haritası, kitapçık ve kitaplar ve resimler ile bir Yozgat çantası hediyelerimiz akabinde resim çekinilmesi ile ziyaretimiz tamamlandı” dedi.
YOZGAT’IN ÜRÜNLERİ 
TANITILDI
GastroAfyon Festivali’nde açtıkları stantta Türkiye’nin önemli tarım bölgesi olmasından dolayı Yozgat’ta üretilen ürünleri tanıtma fırsatı yakaladıklarına değinen Akcan,   mercimek, nohut, fasulye, bulgur ve tahılların yanı sıra Midiliç Çömlek Peyniri ile görsel olarak coşturduklarını kaydetti. 
Kooperatif Başkan Akcan, Türkiye'den ve dünyadan ünlü şeflerin katıldığı bu festivalde Midiliç Çömlek Peynirimiz büyük ilgi gördüğünü,  Pazar alanlarına yeni pazarlar eklediklerini belirtti.
Midiliç Çömlek Peyniri üretim kapasitesini artırmak için çalışmalara hız katacaklarını dile getiren Akcan, hazırladıkları projelerle peynirin büyük ilgi gördüğünü, takdir ve beğeni topladığını vurguladı.
Afyonkarahisar’da GastroAfyon Lezzet ve Turizm Festivali'nde Yılın Kadın Kooperatifi sertifikası ödülünü aldıklarını kaydeden Kooperatif Başkanı Akcan, “Workshoplar, paneller, Başkan ve Şeflerin Restoran, gastronomi ve üretim, hizmet ve markalaşma tecrübelerini dinlediğim, birebir tanışıp konuştuğum tavsiye ve fikir aldığım bu kıymetli festivale emeği geçen herkese teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum, Yozgat’ımızın da Gastronomi şehirleri arasına gireceğine böyle festivaller yapacağımıza bu gaye ile de çalışmalarıma ivme katacağıma inanarak belirtmek istiyorum” diye konuştu.
ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ 
YEMEKLER YAPILACAK
Bozkırın Kadını Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Akcan, festival sürecinde Atatürk’ün sevdiği yemeklerin de yapıldığını belirterek, Midilliç Çömlek peynirin de yer aldığını ifade etti.
Akcan, “Festivalde Atatürk'ün sevdiği yemeklerin pişirildiği ve sergilendiği özel bir stant  açıldı. Stantta Midilli Çömlek peynirimizde Atatürk'ün kurduğu çiftliğin peyniri olarak Yozgat'ı ve  Midilliç köyünü temsilen yer aldı. Bununda  onur ve mutluluğunu yaşadık. Türkiye'deki gastronomi camiasından da şefler olsun aşçılar olsun dünya aşçılar başkanı olsun bir çok dernekler STK’larla da görüşme fırsatı yakaladık. Festivale katılmamızda bizlere katkı ve desteklerini esirgemeyen, yanımızda olduklarını her fırsatta gösteren Yozgat Valimiz Mehmet Ali Özkan’a şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.   ÇETİN MERMERTAŞ
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi