Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk dersi yapıldı.
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, fakülteye yeni başlayan öğrencilerle “Geleceği Şekillendiren Eller, Bozoklu Genç Tıbbiyeliler” başlıklı ders ile bir araya geldi.
TAVSİYELERDE BULUNDU
Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ilk derste Rektör Yaşar, yeni hekim adaylarını Yozgat Bozok Üniversitesi’nde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İlk derste tıp eğitimine yönelik mesleki-etik ilkelerin yanı sıra tıp doktoru olmanın sorumlulukları hakkında bilgi, deneyim ve görüşlerini aktararak tavsiyelerde bulunan Rektör Yaşar, öğrencilerin sorularını cevaplandırarak görüş ve önerilerini dinledi.
Rektör Yaşar, Tıp Fakültesi’nde güncel bilgi ve becerilerle donatılmış, alanında yetkin, toplumun sağlık gereksinimlerini dikkate alan, yenilikçi, kanıta dayalı yaklaşımlarla hasta bakımını ön planda tutan ve etik ilkelere duyarlı hekimler yetiştirmeyi ilke edindiklerine vurgu yaptı.
Rektör Yaşar, bugünün geleceğin hekimleri açısından yeni bir yolculuğun başlangıcı olduğu nu belirterek öğrencilerin gözlerinde bu ışığı ve heyecanı görmenin mutluluk verici olduğunu söyledi.
HEKİMLİK SAYGIN MESLEK
Tıp Fakültesinin sürekli gelişen bir yapıya sahip olduğunu belirten Rektör Yaşar, hekimlik mesleğinin öncelikle içinde empati barındırması gerektiğini kaydetti.
Hekimliğin yeryüzündeki en muhteşem ve gelişmiş varlık olan insanın sağlığını koruyan ve bozulan sağlığını tedavi eden önemli bir meslek olduğunun altını çizen Rektör Yaşar, çok kapsamlı bir bilgi edinip bu bilgiyi hikmetle yoğurduktan sonra mesleğini icra eden hekimlerin, tarih boyunca toplumda saygın bir konumda olduklarını ifade etti.
DEĞİŞİME AYAK UYDURUN
Rektör Yaşar “Tıp fakültesi öğrencisi olmak hayat boyu öğrenimi gerektiren bir süreçtir. Değişen ve dönüşen dünyanın hızına yetişmek için dijital teknoloji, simülasyonlar, sanal gerçeklikler ve artırılmış gerçekliklerle iç içe olmak zorundasınız. Biraz daha mühendislik kafasıyla düşünmek zorundasınız. Günümüzde genetik ve kişiselleştirilmiş tıp kavramıyla kişiye özgü kişisel tanılar konulmakta. Hastaların uzaktan takibi gibi modüller günümüzde Avrupa’nın bir çok ülkesinde sosyal güvenlik uygulamalarında geliştirilen bir model olarak karşımıza çıkmakta. Yapay zekâyı doğru yerde doğru kullanma becerisine sahip olma yeteneğini kendinizde barındırmalısınız. Tıp eğitimi, sağlık sektöründeki gelişmeleri toplumun sağlık ihtiyaçlarına uyum sağlamak için sürekli olarak güncelleniyor. Bu nedenle tıp eğitimi gelecek dönemde de dinamik bir şekilde sürekli evirilecektir. Bu değişim ve dönüşüme ayak uydurmalısınız. İnşallah sizlerin tıp eğitimine bu tür gelişmeleri entegre edeceğiz. Sizleri nitelikli ve donanımlı bir şekil de hayata hazırlama noktasında elimizden geldiğince destek sağlayacağız” dedi.
Ders iyi niyet ve temennilerle sona erdi.
EĞİTİM SİSTEMİ
Tıp Fakültesi’nde entegre eğitim sistemi uygulanırken, ilk üç sınıfta ders kurulları şeklinde eğitim veriliyor. 4. ve 5. sınıflarda klinik stajlar, 6. sınıfta ise intörnlük eğitimi (uygulamalı hekimlik eğitimi) gerçekleştiriliyor. Eğitim programının ilk 2 yılında, insan vücudunun normal yapısı ve işleyişi, 3. yılında bu yapı ve fonksiyonların bozuklukları entegre olarak veriliyor. 4. ve 5. sınıfta ise staj dönemlerinde hastalıklar, tanı ve tedavi yöntemleri öğretiliyor. 6. sınıf İntörn Doktorluk dönemi olması nedeniyle, hekimliğin pratik uygulamalarının geliştirilmesi amaçlanıyor. Tıp Fakültesi’nde Ders programları Türkiye Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyinin oluşturduğu Çekirdek Eğitim Programını (ÇEP) kapsayacak şekilde düzenlendi.
ÇETİN MERMERTAŞ