Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu ve Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, 23 Nisan Çocuk Bayramı haftası kapsamında 24-25 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyum, bilim ve araştırma meraklısı çocuklara ev sahipliği yaptı.
Heyecan ve umut dolu bir atmosferde geçen sempozyuma, Çorum'un yanı sıra Sinop, Yozgat, Osmaniye, Kocaeli, Muğla ve Amasya gibi çeşitli illerden öğrenciler kendi proje ve araştırmalarıyla katılım gösterdi.
Yerel Kurumların İlgisi Yüksekti
Düzenleme Kurulu Başkanlığını Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm'ün üstlendiği Sempozyumun Onur Kurulu'nda Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Alaca Kaymakamı Engin Tok ve Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan yer aldı. Sempozyuma yerel kurumların ilgisi ve katılımı yoğun oldu.
Sempozyumun açılış konuşmaları Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm ve Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan tarafından yapıldı. Açılış konuşmalarının ardından Sempozyum Davetli Konuşmacısı Yozgat Bozok Üniversitesi Fizik Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Böyükata "Araştırarak Gelişen Genç Olmak" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
"Geleceğin Araştırmacıları Sizsiniz!"
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, sunumunda gençlerin bilimsel düşünceyle erken yaşta tanışmasının önemine dikkat çekerek, her projenin ve araştırmanın sonunda yeni yönelimlere sahip olmanın ve öneriler sunabilmenin gerekliliğini vurguladı. Konuşmasında öğrencilere hitaben, "Geleceğin araştırmacıları sizsiniz!" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Böyükata'yı akademisyenler, protokol temsilcileri, Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Şahin, okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve veliler ilgiyle dinledi. Prof. Dr. Böyükata ayrıca, Türkiye'nin farklı yörelerinden gelerek Alaca'da tanışma fırsatı bulan özverili eğitimcileri ve ebeveynleri takdir ederek, her köyde ve her okulda özel çabaya ihtiyaç olduğunu ve bulunduğu çevreden öteyi tanıma fırsatı bulamayan güçlü potansiyellere sahip çocuklar olduğuna dikkat çekti. Eğitimin ihmalinin bahanesi olamayacağını belirten Böyükata, böylesi etkinliklerin çoğaltılması ve devamlı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
İki Salonda Sekiz Oturumda Bilgi Paylaşımı
Sempozyum kapsamında iki farklı salonda eş zamanlı olarak sekiz oturum düzenlendi. Bu oturumlarda öğrenciler, bilimsel yöntemleri kullanarak hazırladıkları araştırma sonuçlarını sözlü sunumlarla paylaştı. Alaca ilçesindeki okulların yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelen öğrenciler hem kendi bilgilerini aktardılar hem de farklı alanlardaki araştırmalar hakkında yeni bilgiler edindiler.
Oturum başkanlıklarını yapan akademisyenler Dr. Öğr. Üyesi Gönül Arslan Akveran, Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Aydemir, Öğr. Gör. Dr. Büşra Cebeci, Dr. Öğr. Üyesi Necmiye Şahin, Öğr. Gör. Dr. Eda İlhan Dinçer, Dr. Öğr. Üyesi Gülcan Geyik, Öğr. Gör. Ömer Yıldız ve Öğr. Gör. Dr. Selim Özdem, sunumların rahat ve etkileşimli bir ortamda gerçekleşmesi için çaba gösterdi ve düşünce sertaşrıyla katkıda bulundu.
Bilimsel Paylaşımın Yanı Sıra Kültürel Geziler de Düzenlendi
Geniş bir coğrafyadan katılımla gerçekleşen sempozyum, öğrencilerin araştırma becerilerini sergilemelerinin yanı sıra kültürel etkileşimlerine de olanak sağladı. Sempozyumun ilk günü sonunda katılımcılar, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük Ören Yeri ve Müzesi'ni gezerek tarihi ve kültürel bir yolculuk yaptı.
Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan, konuklara Meslek Yüksekokulu yemekhanesinde akşam yemeği vererek yöre hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sempozyumun ikinci günü öğleden sonra ise Alaca Belediyesi tarafından Veli Çayırı'ndaki hayvanat bahçesine bir gezi düzenlenerek öğrencilerin keyifli vakit geçirmesi sağlandı.
Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Songül Özüm, etkinliğin katılımcılar için hem akademik hem de sosyal açıdan unutulmaz deneyimler sunduğunu belirterek, destek veren tüm yerel kurum ve kuruluşlara ile katılım sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.
AÇAS, geleceğin bilim insanlarını Alaca'da buluşturarak çocukların araştırma ve bilimsel düşünme becerilerinin geliştirilmesine önemli bir katkı sağladı. Sempozyumun ilerleyen yıllarda da devam ettirilerek geleneksel hale gelmesi temenni ediliyor.
HABER MERKEZİ

Bu Bir İlandır