Eğitim

Gönüllü gençler 'yarınlar için köyde!'

Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın köy ve kasaba okullarına yönelik gönüllü olarak yürüttüğü ve “Köyde Okuma Etkinlikleri” isimli programla kırsal kesimlerde eğitim gören çocuklarla yaptığı faaliyetlerine üniversiteli gençler de ilgi gösteriyor.

Abone Ol

Etkinliklerin 79’uncusu, Saraykent’e bağlı Ozan Kasabası’nda düzenlendi. YOBÜ Genç Girişimciler Topluluğu’nun da yer aldığı buluşmayla unutulmaz bir gün yaşandı. Hem kasabadan hem de çevre köylerden taşımalı olarak gelip eğitim gören çocuklar için ufuk açıcı söyleşiler ve eğlenceli aktiviteler gerçekleştirildi.
 Ozan Şehit Necati Binekçi İlkokulu / İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Fatih Akyürek’in daveti üzerine gidilen okulda, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın "Ozan’dan da Aziz Sancar çıkabilir", "Ben de yaparım", "Mini Bilim Söyleşileri", "Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları" başlıkları altında gerçekleştirdiği sohbetler yanı sıra üniversiteli gençler de resim yapma, oyun oynama, kitap okuma, sanal gerçeklik gözlüğünü deneme, renkli kağıtlarla boyama gibi hem keyifli hem de eğitici çalışmalar yaptılar.
 BİLİME VE BİLİM
İNSANLARINA VURGU YAPILDI
Her girdiği sınıfta öğrenci düzeylerine uygun bir dil ve yol kullanarak yaptığı söyleşilerinde sözü bir şekilde öncü işler yapmış biliminsanlarına ve bilimin önemini anlamayı kolaylaştıracak örneklere getiren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocukların hayallerini tetikleyip hayallerini açığa vurmalarını sağladı. Işınlamayı, bulutların arasında uçabilmeyi, diş tedavisinde acı hissettirmeyecek bir yol bulmayı, insanlara yardım etmeyi, adaleti sağlamayı, Dünya’ya uzaydan bakmayı, bütün Dünya’yı dolaşmayı ve buna benzer pek çok harika hayallerini ifade eden çocuklara özgüven veren sözler söyledi ve onlardan gelen sorular ışığında, atomdan, moleküllerden, temel parçacıklardan, uzaya, sağlık ve mühendisliğin farklı alanlarından örnekler vererek pek çok konudan bahsetti.
 “YARINLAR İÇİN 
BUGÜN KÖYDEYİZ”
YOBÜ – Genç Girişimciler Topluluğu Başkanı Ayşe Uçar’ın öncülük ettiği ve “Yarınlar İçin Bugün Köydeyiz!” mottosuyla gerçekleştirilen aktivitelerde üniversiteli 18 genç gönüllü olarak yer aldılar.
 Üniversiteli gençlerle buluşan çocuklar, dikkat ve hafıza geliştirici oyunlar oynadılar, eğlenceli kısa tiyatro gösterisi izlediler, “Gözlem Yaparım Kayıt Tutarım Etkinliği” ile okul bahçesinde buldukları objelerin resimlerini çizdiler, ilk kez tanıştıkları sanal gerçeklik (VR) gözlüğü takıp uzay ile ilgili merak ettikleri birçok şeyi deneyimlediler. Eğitici, öğretici ve unutulmaz bir gün yaşadılar.
Etkinlikte gönüllü olarak yer alan YOBÜ İngilizce Öğretmenliği öğrencisi Meryem Küçükçifci, Tarih Bölümü öğrencileri Buket Türk ve Elmas Uğurlu, Sosyal Bilgiler Bölümü öğrencisi Songül Çitci ve Fatih Aydoğmuş, Topluluk Başkan Yardımcısı Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencisi Şevval Bal, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencisi Rüyanur Türkay, Sağlık Yönetim Bölümü öğrencisi Duygu Kırsaç, Tarım Ekonomisi Bölümü öğrencisi Mümtaz Efe Şenel kendileri için de unutulmaz bir gün olduğunu ifade ettiler.
 Topluluk Başkanı Sağlık Yönetimi Bölümü Öğrencisi Ayşe Uçar, köy okulunda muhteşem bir gün yaşadıklarını ifade ederek, “Çocukların hayallerine bir nebze olsun katkı sağlamak için çıktığımız bu yolda onları bu denli mutlu ve sevinçli görmek bizleri çok mutlu etti. Bizi meraklı gözlerle karşılayan çocuklar, gün boyunca resim yapan minikler, kahkahalarla dolan oyun alanları ve hep bir ağızdan söylenen şarkılar, çocuklar için düzenlenen eğlenceli atölyeler hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini sağladı” dedi.
Uçar, bu faaliyete kendilerini de katan Topluluğun Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile Okul müdürü Fatih Akyürek’e teşekkür etti.
ÖĞRETMENLER İÇİN DE 
YOL GÖSTERİCİYDİ
Kısa buluşmalarda öğretmenlerle de sohbet eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, onlarla tanışıp bu etkinlikleri yapmaya nasıl başladığından bahsetti ve kırsaldaki okullara “Köy Koleji” nitelemesini niçin yaptığını açıkladı. Köy okullarının sahip olduğu avantajlı yanları ve güçlü yönlerini, sahip olunan fırsatları ve hem ülkenin hem de insanlığın geleceği açısından bu çocukların ileride çok özgün işler ortaya koyabilecek potansiyele sahip oluşlarını farklı yönleriyle ifade edip onlar için proje tabanlı işler yapmak bakımından öğretmenlere yol gösterici bilgiler paylaştı. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının her bir öğrenciyle her derste bire bir ilgilenme imkanı doğurduğuna değindi.
Öğretmenlerden gelen değerlendirmelerde etkinliklerin çocuklar için çok güzel bir gün yaşanmasını sağladığı vurgulandı. Çocukların tekrar tekrar böyle ziyaretlerin yapılmasını istediklerini ve Her bir öğrenciyle ilgilenildiği; öğrenciler için sosyalleşme, yeni insanlar tanıma, kendilerini tanıtma, özgüven kazanma bakımından büyük fırsat olduğunun altı çizildi. Öğretmenlerin kendileri için de çok iyi olduğu belirtildi.
ETKİNLİKLER DEVAM ETMELİ
Okulda öğrencilere günün anısına dağıtılan hediye kitap ve materyaller sebebiyle Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı, İletişim Uzmanı Bircan Acar, Yayıncı Emrullah Köker, Eğitimci Mehmet Nesim Demir, Eğitimci Ahmet Sacit Bulut, Doç. Dr. İbrahim Erdoğan, emekli öğretmen Selami Tanoğlu, Doç. Dr. Handan Yalvaç Arıcı ve arkadaşları ile Yozgat Bozok Üniversitesi’ne gıyabında teşekkür edildi.
Gerçekleştirilen etkinliklerin kendileri için de heyecan verici olduğu yönde değerlendirmelerde bulunan Ozan Şehit Necati Binekçi İlkokulu / İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Fatih Akyürek, davetlerini kırmayıp okullarına gelerek düzenlenen güzel program için hem Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya hem de YOBÜ – Genç Girişimciler Topluluğuna teşekkür etti.
Daha önce Kasabada okul Müdürlüğü de yapmış olan ve eğitime yüksek duyarlılık gösteren Ozan Belediyesi Başkanı Ahmet Yaşar, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya ve üniversiteli gençlere teşekkür etti ve “Öğrencilerimiz için eğlenceli aynı zamanda farklı yetenekleri keşfetmelerine imkan verildi. Öğretmen arkadaşlarımızda aktarılan bilgi ve birikimlerden faydalanmışlardır” dedi, makamında da konuk ederek yöreyi tanıtıp görüş alışverişinde bulundu.
YORUCU AMA DEĞERLİ
Öncülük ettiği etkinliklere ilişkin yaptığı değerlendirmesinde Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Bu etkinlik çok anlamlıydı. Sadece gittiğimiz yöredeki çocuklar için değil etkinliğe destek olan YOBÜ’de öğrenim gören gençler için de faydalıydı. Onların gelişimine de katkı veren yönleri vardı. Ozan Kasabası bizim için yeni bir hatıra oldu. Öğretmenleri, okul yönetimi ve Kasabanın Belediye Başkanı eğitime oldukça duyarlı ve içtendiler. Okul Müdürü Fatih Akyürek ve Belediye Başkanı Ahmet Yaşar ile onların şahsında bütün kadroya ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu etkinlikte yoldaşlık eden Makine Mühendisi Tahir Demirel’e de ayrıca teşekkür ederim. Özellikle YOBÜ Genç Girişimciler Topluluğu Başkanı Ayşe Uçar ve onun şahsında etkinlikte gönüllü yer alan gençlere ve üniversiteden Ozan Kasabası’na gidip çalışmalarda bulunabilmeleri için sağladıkları imkânlardan dolayı YOBÜ Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar hocamız ile ilgili birim yöneticilerine çok teşekkür ederim” dedi ve yorucu olmasına rağmen bu tür etkinlikleri istek olduğu sürece devam ettirmeye çalışacaklarını ifade etti.
                 HABER MERKEZİ