Tarihi Roma Hamamının şifalı suyundan şampuan üretildi.
Dünyada İngiltere ve Sarıkaya’da bulunan Roma döneminden kalma 'Kral Kızı' adıyla bilinen Basilica Therma Roma Hamamı'nın suları şifa dağıtıyor.
Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, Kent Park Orta Şekerli Cafe’de yerel ve ulusal basın basın mensuplarıyla bir araya geldi.
‘Kral Kızı’ adıyla bilinen Basilica Therma Roma Hamamının şifalı sularından üretilen sıvı sabun ve şampuanı ile ilgili bilgiler veren Başkan Açıkel, belediye bünyesinde kurulan tesiste 2 bin yıllık Roma Hamamının şifalı termal sularından günlük bin adet sıvı sabun ve şampuanın üretildiğini söyledi. Tesiste 12 kişinin istihdam edildiğini de belirten Açıkel, ürünlerin birçok şehre gönderildiğini kaydetti.
Kral Kızı Basilica Therma Roma Hamamı’nın tanıtımı noktasında kentte görev yapan basın mensuplarının büyük desteği olduğunu da belirten Başkal Açıkel, “Roma Hamamının uluslararası alanda tanıtımına yaptığınız katkılardan dolayı teşekkür ederim. UNESCO Dünya Mirası listesine girmemizde Yozgat’ımızın basınının çok ciddi katkıları oldu. Roma Hamamının şifalı termal suyundan Türkiye’de bir ilk olarak kendi tesisimizde kendi markamızla ürettiğimiz sıvı sabun ve şampuan üretimine başladık. Çok ciddi bir yatırım ve ürün. Bu ürünlerin tanıtımı noktasında herkesin desteğini bekliyoruz” dedi.
SARIKAYA ROMA HAMAMI TARİHİ
Basilica Therma olarak adlandırılan hamam yapısı Roma Dönemi’nde (M.S 2.yy’da) bölgede bulunan ve Aquae Sarvenae olarak adlandırılan termal kaynağın üzerine inşa edildi. Hristiyanlığın bölgede yayılmasından sonra Roma Hamamının kuzey kısmına bir kilise eklenerek ismi bu binaya atfen Basilica Therma olarak değiştirildi. M.S. 451 yılına kadar Basilica Therma bir piskoposluk merkezi oldu.
SARIKAYA ROMA HAMAMI HİKAYESİ
Roma Kral Kızı Hamamı diye bilinen Sarıkaya Roma Hamamı'nın hikayesi halk arasında şöyle anlatılır: Kayseri'de oturan Roma krallarından birinin kızı amansız bir hastalığa yakalanmış. Kral kızını birçok hekime götürmüş, tedavisi için her şeyi yapmış. Ama güzelliği dillere destan bu kızın derdine çare bulunamamış. Kızın hastalığı gün geçtikçe ilerlemiş ve kız artık yürüyemez bir hale gelmiş. Bugünkü adıyla kızın hastalığı romatizmaymış. O günlerde Sarıkaya sazlık ve bataklıkmış. Sıcak suyun olduğu yerde küçük bir gölet oluşmuş, balçık halinde çamurlu bir hamammış burası. Kral küçük kızını son çare olarak bu sıcak suyun bulunduğu yere gezsin diye göndermiş. Artık ömrünün sayılı günlerini yaşayan zavallı kız avunmak için bu çamurlu gölet kenarında dolaşıyor, zaman zaman da arkadaşlarıyla çamurlu suya giriyormuş. Avunmak için girdiği çamurlar ve sıcak su kıza iyi gelmiş. Bir müddet burada kalmış, gün geçtikçe kızın hastalığı iyi olmaya başlamış. Küt dizleri açılmış; yavaş yavaş adım atmaya ve yürümeye başlamış. Sonunda tamamen iyileşen güzel kıza, buradaki sıcak suyun iyi geldiği anlaşılmış. Bunun üzerine kızın babası kral, buraya mermerden bir havuz yaptırmış. Önceleri kimsenin olmadığı bu havuzun çevresinde bir şehir oluşmuş. Kralın kızının adı bu yeni şehre verilmiş. Yetmiş bin nüfuslu bu şehrin adı "Öper" veya "Hoperi"ymiş. Bu büyük şehir bir deprem sonucu yok olmuş, sadece hamamların olduğu yer sağlam kalmış. SEVİLAY KAYAASLAN
HEM ŞİFA DAĞITIYOR HEM İSTİHDAM SAĞLIYOR
Sarıkaya Belediye Başkanı Açıkel, sıvı sabun ve şampuanı tanıttı
Editör: Hakimiyet Gazetesi
Yorumlar