Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Büşra Duyar, hızlı yemek yeme alışkanlığından beslenme tercihlerine, stres seviyelerinden sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar çeşitli etkenler rahatsızlık getirdiğine değindi.
Duyar, şişkinliğin yaygın bir problem olduğuna dikkat çekerek, “Fazla yemek, besinleri iyi çiğnemeden yutmak, lifli gıdaları fazla tüketmek şişkinliği artırabilir. Porsiyonlarınızı kontrol edin ve yavaş yavaş yiyin, her lokmayı 30 defa çiğnemeye çalışın” dedi.
Şişkinliğin sebeplerinden birinin çok fazla hava yutmak olduğu bilgisini veren Diyetisyen Durak, yiyip içtiğimiz tüm besinlerle hava yuttuğumuzu, ancak hızlı yemek yiyen kişilerin daha çok hava yuttuğunu ve bunun da şişkinliği arttırdığını söyledi.
AŞIRIYA KAÇMAYIN
Lif içeriği yüksek ve sindirimi zor olan besinlerin daha çok şişkinlik yaptığına değinen Diyetisyen Durak, "Brokoli, karnabahar, lahana, turpgiller, kabuklu meyveler, tam tahıllar ve kurubaklagiller daha çok şişkinliğe yol açar. Lif içeriği yüksek besinler aslında gastrointestinal sağlığımız için oldukça önemlidir. Şişkinlik yapsalar da bu onları tüketmememiz gerektiği anlamına gelmemelidir. Ancak bu besinlerin tüketiminde aşırıya kaçmamak önemlidir" diye konuştu.
Günümüzde birçok kişinin glüten, laktoz veya lektin ile ilgili tolerasyon problemleri olduğunu hatırlatan Diyetisyen Durak, bu besinleri yedikten sonra sindirim sistemiyle ilgili sorunlar artıyorsa tanı konulması için doktor ile bu süreçte nasıl beslenileceğinin öğrenilmesi için de diyetisyen ile görüşülmesini tavsiye etti.
HIZLI YEMEYİN
Yaşam tarzı değişiklikleriyle şişkinliğin azaltılabileceğini vurgulayan Diyetisyen Durak, "Beslenme günlüğü tutmak bu önlemlerden biridir. Birkaç hafta boyunca ne yiyip ne içtiğinizi ve bu besinlerden sonra yaşadığınız semptomları not etmeniz size ve bağırsaklarınıza iyi gelmeyen besinleri tanımanıza yardımcı olacaktır. Çatal ve kaşığı masaya bırakıp her lokmayı 30 defa çiğnemeye çalışmak gerek" dedi.
PORSİYONLARI KÜÇÜLTÜN
Fazla yemenin şişkinliğe neden olduğunu belirten Diyetisyen Durak, "Porsiyonları küçültebilirsiniz. Normalde tükettiğinizden daha küçük bir tabak seçebilir, daha küçük çatal kaşık kullanabilirsiniz. Bunun yanında telefon, bilgisayar veya televizyon ekranı açıkken yemek yemek odağınızın ekrana kaymasına neden olur. Fark etmeden daha hızlı ve daha çok besin tüketmiş olabilirsiniz" diye konuştu.
YÜRÜYÜŞ YAPIN
Şişkinliğin bir diğer sebebinin de stres olabileceğine işaret eden Diyetisyen Durak, şunları söyledi:
"Düzenli egzersiz yapmanın stresin azalmasında etkili olduğunu gösteren birçok çalışma bulunmaktadır. Düzenli egzersiz yapma imkanınız yoksa yemeklerden sonra 10-15 dakikalık kısa yürüyüşler hem kan şekerinizin daha kontrollü yükselmesine hem de şişkinliğinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Şişkinlik problemine ek olarak kilo kaybı, mide ağrısı, dışkılama problemleri, kanlı gaita gibi başka semptomlar varsa doktora başvurulması gerek."
HABER MERKEZİ
Hızlı yemek şişkinliği artırıyor
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Büşra Duyar, yemeklerden sonra hazımsızlık ve şişkinlik yaşamak, birçok kişinin günlük yaşamında karşılaştığı yaygın ve rahatsız edici bir sorun olduğunu söyledi.
Editör: Hakimiyet Gazetesi
Yorumlar