Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Yozgat İl Müdürü Dilara Uyar, KOBİ’lerin büyüme ve gelişimine destek olmak amacıyla, Kapasite Geliştirme Destek Programı’nın başlatıldığını söyledi.
İşletmelerin ölçek büyütme yatırımlarını destekleyerek üretimden pazarlamaya, insan kaynağından belgelendirmeye kadar geniş bir yelpazede ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiğine dikkat çeken KOSGEB İl Müdürü Uyar, Programın 2025 yılı 1. dönemi için 28 Şubat 2025 tarihine kadar başvuruların alınacağını kaydetti.
Programın Ana Hedefi
Uyar, program ile KOBİ’lerin verimliliklerini artırmaları, rekabetçi bir yapıya kavuşmaları, üretim kapasitelerini ve pazar paylarını genişletmeleri, kurumsal yapılarını güçlendirmeleri ve büyük işletmelerin tedarik zincirinde daha etkin bir rol oynamaları amaçlandığına dikkat çekerek, işletmelere makine-teçhizat, kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı ve işletme sermayesi gibi kritik harcamalar için finansman desteği sağlanacağını dile getirdi. Uyar, desteğin işletmelerin finansal kuruluşlardan kullandığı kredilerin faiz/kar payı giderlerini kapsayacak şekilde geri ödemesiz olarak sunulacağının altını çizdi.
Kimler Faydalanabilir?
KOSGEB İl Müdürü Uyar, Programdan, NACE sektör sınıflandırması çerçevesinde “İmalat, Telekomünikasyon, Bilgisayar programlama ve ilgili faaliyetler, Bilgi hizmet faaliyetleri ile Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri” sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeleri kapsadığını vurguladı.
Başvuru Kriterleri
KOSGEB İl Müdürü Uyar, “İşletmelerin, KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif durumda olması, güncel bir “İşletme Beyanı”na sahip olması, hızlı büyüyen işletme olması, işletme sınıfının küçük işletme veya orta büyüklükte olması, limitet ya da anonim şirket olarak faaliyet göstermesi kriterlerini karşılaması gerekiyor.
Ancak bazı özel durumlarda hızlı büyüme şartı aranmıyor. Bu durumlar KOSGEB veya TÜBİTAK destekli bir Ar-Ge veya yenilik projesini başarıyla tamamlamak, Ar-Ge merkezi statüsüne sahip olmak, Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) belgesine sahip olmak, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde faaliyet göstermek, büyük işletmelerle tedarikçi geliştirme projelerinde işbirliği yaparak sipariş sözleşmesi sunmaktır” dedi.
Destek Unsurları Neler?
Program, işletmelerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak için geniş bir destek yelpazesi sunduğunu belirten Uyar, desteklere ilişkin şu bilgileri verdi:
“Makine, teçhizat ve kalıp giderleri: Üretim kapasitesini artırmaya yönelik makine, teçhizat ve kalıp ekipman yatırımları, Yazılım giderleri: İşletmelerin kurumsal yapılarını güçlendirmeye yönelik yazılım harcamaları, Personel giderleri: İstihdam edilen çalışanların maliyetlerine yönelik destek, Hizmet alımı giderleri: Eğitim, danışmanlık, test ve analiz, pazarlama, tasarım ve sınai mülkiyet hakları gibi hizmetlerin finansmanı, İşletme sermayesi: Günlük operasyonel ihtiyaçların karşılanması için destek.”
Destek Tutarları ve Süreler
Program kapsamında işletmelere sunulan desteklerde önemli avantajların yer aldığını belirten Uyar,
Kredi üst limiti 20 milyon TL, Kredi alt limiti: 1 milyon TL, proje süresinin 24 ay olarak belirlendiğini aktarı.
Kredi vadesinin 36 ay olduğuna değinen Uyar, desteğin işletmelerin kullandıkları kredilerin faiz/kar payı giderlerinin karşılanması şeklinde geri ödemesiz olarak sağlanacağının altını çizdi.
KOBİ’ler İçin Stratejik Bir Adım
KOSGEB İl Müdürü Uyar, daha sonra şu bilgileri aktardı:
“Türkiye ekonomisinin büyümesine ve gelişmesine önemli katkı sağlayan KOBİ’ler için bu program, sadece bir finansman desteği değil aynı zamanda geleceğe yapılan bir yatırım niteliği taşımaktadır. Üretim kapasitelerini artırmak, yeni pazarlara açılmak ve teknoloji yatırımlarını hızlandırmak isteyen işletmeler için “Kapasite Geliştirme Destek Programı” büyük bir fırsat sunmaktadır.
Harekete Geçin
KOSGEB’in Kapasite Geliştirme Destek Programı’na başvuru süreci başladı. Detaylı bilgi ve başvuru şartları için işletmeler, KOSGEB’in resmi web sitesini ziyaret edebilir ya da KOSGEB İl Müdürlüğünden bilgi alabilir. KOBİ’lerin büyüme yolculuğunda sağlanan bu destek 2025 yılının ilk fırsatı olarak görülmektedir.”
ÇETİN MERMERTAŞ
Kapasite Geliştirme Destek Programı KOBİ’LERE BÜYÜK FIRSAT
Türkiye ekonomisinin temel taşları olan KOBİ’lerin büyümesini desteklemek amacıyla KOSGEB, Kapasite Geliştirme Destek Programı’nı hayata geçirdi. 2025 yılına damga vurması beklenen bu program, işletmelere ölçek büyütme yatırımlarından pazarlama faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede finansman desteği sağlayacak.
Bunlar da ilginizi çekebilir