Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya “Hayvanların kesim öncesinde yorulmaması, strese sokulmaması, eziyet edilmemesi hem kurbanlık etlerin kalitesi hem de İslami değerler açısından önemlidir” dedi.
Kurban etlerinin değerlendirilmesi ve kesimi ile ilgili İl Müdürü Özkaya, “Kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımız, sağlıklarını tehlikeye atmamak adına; öncelikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş, kulak küpesi olan hayvanları kurbanlık olarak seçmelidirler. Hayvanların kesim öncesinde yorulmaması, strese sokulmaması, eziyet edilmemesi hem kurbanlık etlerin kalitesi hem de İslami değerler açısından önemlidir. Kurbanlıklardan sağlıklı et elde etmek için mutlaka belediyelerce tahsis edilmiş alanlarda veya onaylı mezbahalarda kesimlerinin yaptırılması gerekir. Kesimden sonra etlerin hemen işlenmemesi ve mutlaka soğuk ortamda yaklaşık bir gün dinlendirilmesi, etin işlenmesi kolaylaştıracağı gibi lezzet ve kalitesini de arttıracaktır. Etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin, et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren Tarım ve Orman Bakanlığından onay belgesine sahip et parçala tesisleri ya da kayıt belgesine sahip Kasap işletmelerinde yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Etlerin saklanması ile ilgili bilgiler veren İl Müdürü, “Etlerin işlenmesi aşamasında; uzun süre muhafaza edilecek olan etler, tek kullanımlık porsiyonlar halinde gıdayla temasa uygun ambalajlara konularak eksi 18 derecede dondurularak saklanmalıdır. Dondurulan etler kullanılacağı zaman ya direk çözdürülmeden pişirilmelidir ya da çözündürülmesi gerekiyorsa, artı 4 derecede (buzdolabında) bekletilerek çözündürülmelidir. Dondurulmuş olan etler çözündürüldükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Kesim öncesi hayvanı yormayın, strese sokmayın
Bunlar da ilginizi çekebilir