Kültür ve Sanat

Kültür Şenliği’nin yedincisi düzenlendi

Abone Ol

 Türk Dünyası Çocuk Vakfı (TDÇV) tarafından düzenlenen “7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği” bu sene Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile 20-22 Kasım 2024 tarihlerinde Samsun İlkadım Okçuluk Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
 Şenlik sebebiyle Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Irak, Kırgızistan, Kosova, Macaristan, Makedonya, Pakistan, Romanya, Tunus, Kırgızistan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Filistin, Mısır, Özbekistan ve Türkiye’den gelen 650’den fazla başvuru arasından ön değerlendirme yapılarak 200 civarında projenin sergilenmesine karar verildi.
 Üç gün süren şenlik 15 binden fazla ziyaretçi tarafından gezildi. Şenliğe katılım sağlayabilen ve sergilenen 196 proje akademisyenlerden oluşan jüri tarafından 10 farklı kategoride değerlendirilerek 54 tanesine ödül verilmesine karar verildi.
 MUHTEŞEM AÇILIŞLA BAŞLADI
 Şenlik açılış programı, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun il yöneticileri ve protokol üyeleri, akademisyenler, öğrenci, öğretmen, veliler ve halkın coşkulu katılımıyla gerçekleştirildi.
 Şenliğin Koordinatörlüğünü üstlenen Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın kısa selamlamasının ve takdiminin ardından kürsüye gelen Türk Dünyası Çocuk Vakfı Başkanı – Vali Güngör Azim Tuna yaptığı açılış konuşmasında şenliğin geçmiş yıllarda yapılanların hepsinden daha üst düzeyde bir içerik ve katılımla gerçekleştirildiğine değindi ve ayrıntılı bilgiler paylaştı.
 Samsun için “bilim ve kültür şehri” vurgusu yapan ve etkinliğin ev sahipliğini üstlenen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, konuşmasında kültürel mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma noktasında önemli adımlar attıklarına değinerek, Türk dünyası kültürünü ve bilimini daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlayan önemli bir buluşma olarak gördüğü şenliğin önemine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
 Etkinliğin Samsun’da düzenlenmesine önayak olan Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, şenliğin farklı yönlerden taşıdığı anlamlara değinerek Türk Devletler Teşkilatı Bayrağı’nın salonda görünür oluşunun önemini de vurguladı.
 Farklı coğrafyalardaki Türk devletlerinden çocukların böyle bir etkinlikte buluşturulmasının gurur verici yanlarını ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, şenlikte bilgi, birikim, heyecan ve yoğun emekleriyle yer alan çocukların aynı zamanda ortak kültürel değerlerimizi de güçlendireceklerinden bahsetti.
Açılışta Samsun Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu yaptığı gösteriyle yörenin kültürünü de tanıttı.
 
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından düzenlen "Gençlerin Gözünde Türkmenistan ve Mahtumkulu" resim sergisinin de yer aldığı alan ve proje sergisi detaylıca ve özenle gezildi.
 KÜLTÜREL VE SANAT YOLUYLA YAKINLAŞMA YAŞANDI
 Akşam yemeklerinde kendi müziklerinden örnekler de sergileyen konuk öğrenciler, Samsun Müzesi ziyareti ile bilgi birikimlerin derinleştirdiler. Ayrıca şehir turu da yaparak hem daha fazla yakınlaşma ve hem de kaynaşma fırsatı buldular.
 AKRAN ÖĞRENMESİ VE AKADEMİK KATKI YÜKSEKTİ
 Şenlik süresince ziyaretçilerin soruları yanı sıra öğrencilerin kendi aralarındaki iletişimle de yoğun bir öğrenme atmosferi oluşturuldu. Akran öğrenmesinin ve tanışmanın yüksek düzeyde olması için iyi bir zemin oluşuğu gözlendi.
 Akademik yetkinliği ve deneyimi ile şenliğe katkı veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Prof. Dr. Recai Kuş, Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Prof. Dr. Aynur Özcan, Prof. Dr. Mecit Aksu, Prof. Dr. Abdurrahman Asan, Prof. Dr. Gökhan Çalışkan, Prof. Dr. Haydar Arslan, Doç. Dr. Yasin Polat, Doç. Dr. Songül Özüm, Doç. Dr. İbrahim Erdoğan, Doç. Dr. Nurhan Özkan Kuş, ve Dr. Öğr. Üyesi Gülden Asan arasından oluşturulan Jüri ekipleri bir plan çerçevesinde her proje başında öğrenciler ile sohbet ederek onların iletişim becerilerini ve zihinlerindeki bilgileri aktarma yetkinliklerini destekleyici bir tutum sergilediler. Yaklaşımlarıyla öğrencilerin meraklarını artırmaya katkı verdiler. Heyecanlarını yatıştırarak sevinçlerine ortak olmaya çalıştılar ve şenliği bir okul havasına dönüştürdüler.
 Ödülün ön plana çıkartılmamasına özen gösterilen şenlikte Jüri, “motivasyon ödülü” olarak nitelendirdiği değerlendirme sürecinde, Yenilenebilir enerji teknolojileri, İklim değişikliği ve küresel ısınma, Çevre ve Sağlık, Sosyal Bilimler, Serbest Kategori olarak belirlenip gruplandırılan projeler için puanlama da yaptı.
 YORGUNLUĞU UNUTTURAN KAPANIŞ
 Katılımcıların doyumsuz bir his yoğunluğu içerisinde oldukları pek çok kez gözlenen şenlik sonunda duygusal anlarda yaşandı. Her bir katılımcıyı özel bir misafir olarak gören ve öyle özenle hareket eden Samsun Büyük Şehir Belediyesi’nden oluşturulan yerel organizasyon ekibi başarıyla sürdürülen programdan memnun kalınmış olmasının yorgunluklarını unutturduğunu ifade ettiler.
 Şenliğin kapanışında, ilkokul düzeyinde bir kategori, ortaokul düzeyinde beş kategori ve lise düzeyinde ise dört kategoride değerlendirilen projelerden dereceye girenlere ödüller verildi.
 Jüri değerlendirmeleri ışığında, 10 “Birincilik Ödülü”, 11 “İkincilik Ödülü”, 10 “Üçüncülük Ödülü”, 13 “Mansiyon”, 8 “Jüri Özel Ödülü”, 1 “Jüri Teşvik Ödülü” ve 1 “Jüri Sempati Ödülü” sahiplerini buldu ve ödüller protokol tarafından verildi.
 HER BİRİ BİRER ELÇİ
 Yaptıkları değerlendirmelerde Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ve Türk Dünyası Çocuk Vakfı Başkanı Güngör Azim Tuna farklı ülkelerden ve şehirlerden gelen katılımcıların her birinin birer “kültür elçisi” yönüne vurgu yaptılar ve emeği geçen herkese teşekkür ettiler. HABER MERKEZ