Yozgat’ta dağ eteklerinde ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesini toplayan vatandaşlar, marmelat ve reçel yaparak kış hazırlığı yapıyor.
Çekerek’te yaşayan vatandaşlar, dağlık alanlarda olgunlaşmış kuşburnu meyvesini ağaçlardan toplayarak kış için hazırlıklara başladı. Dikenli dallar arasından toplanılan kuşburnunun zorlu mesaisine başlayan vatandaşlar, bin bir emekle topladıkları ve C vitamini açısından oldukça zengin olan kuşburnu meyvesini marmelat, reçel ve çay olarak tüketiyor.
Yöre halkı tarafından bin derde deva olarak bilinen ve dağlardan gelen doğal şifa deposu kuşburnunun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmekle birlikte özellikle kış aylarında tüketilmesi halinde öksürük ve gribal enfeksiyonları iyileştirici özelliği ile de vatandaşlar tarafından alternatif tıp amacıyla kullanıyor.
Geleneksel tıpta önemli bir yere sahip olan kuşburnu, yöre halkı tarafından özellikle kış aylarında öksürük ve gribal enfeksiyonlar gibi hastalıklara karşı doğal bir şifa olarak kullanılıyor. Aynı zamanda kalp damar hastalıklarına iyi geldiği ve mide-bağırsak sistemini düzenleyerek hazımsızlığı giderdiği biliniyor.
C ve E vitamini, fenolikler, karotenoidler, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren iyi bir fitokimyasal kaynağı. Kuşburnu ülkemizde daha çok çay ve marmelat olarak tüketilir. İçeriğinde çeşitli vitamin ve mineraller barındıran, enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirmeye yardımcı olabilen kuşburnu; B vitamini açısından zengin olması nedeniyle enerji metabolizmasında, sinir sisteminde, büyüme ve gelişmede de etkili. Kuşburnu çayı antioksidan özellikler sergileyen iyi bir C vitamini kaynağı. Kuşburnunun işlenmesi ve kurutulması içeriğindeki C vitamininin bir kısmını yok eder. Kuşburnu çayı, kuşburnunun sıcak su ile demlenmesiyle hazırlanır. Demleme koşulları, antioksidan bileşiklerin ekstraksiyon hızını etkileyebilir.
Doğadan kuşburnu topladığını söyleyen Ramazan Gül, “Ankara’dan tatil için geldim, kuşburnu toplama zamanı şimdi, doğayı geziyoruz, kuşburnu topluyoruz. Kuşburnu gut hastalığına iyi geliyor, idrar söktürücü ve ateş düşürücü özellikleri var. Arkadaşımla geliyoruz yazın birlikte doğayı geziyoruz, piknik yapıp kuşburnu topluyoruz. Biz evde kuşburnunun çayını yapıp içiyoruz, reçelini yapıyoruz, satın almıyoruz, doğadan kendimiz topluyoruz.” dedi. İHA
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi