Yozgat İl genelinde gerçekleştirilecek olan vergi denetimlerine yönelik olarak il merkezinde 12 denetmenden oluşan ekip oluşturuldu. Yozgat Defterdarı Osman Koçaş, denetim ekibiyle birlikte, valilik personel otoparkında basın açıklaması yaparak, mükellefleri ve vatandaşları uyardı, alışveriş yaparken uyulması ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi. Yaygın ve yoğun vergi denetimlerini başlattıklarını, bunun da halka duyurulmasının önemine dikkat çeken Yozgat Defterdarı Osman Koçaş, “Başta şunu söyleyeyim; bizim amacımız bağcıyı dövmek değil arkadaşlar, üzüm yemek. Önce uyaralım ki sonra cezai müeyyide ile karşılaştıkları zaman ‘nereden çıktı’ demesinler” diye konuştu.
“Gerek Türkiye'de, gerek ilimizde belge düzensizliği dikkati çekmektedir”
Defterdar Koçaş, gerek Türkiye'de, gerekse Yozgat’ta belge düzensizliğinin dikkat çektiğni hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Bizim üzerinde durduğumuz nokta harcama üzerinden alınan vergilerdir. Bugün Türk vergi sisteminde yaklaşık yüzde 50 üzerindeki kısım harcamalar üzerinde alınan, yani indirekt olarak, dolaylı olarak alınan vergilerden oluşmaktadır. Diğer bir nokta Türk vergi sisteminde beyana dayalı esastır ve belge düzeni esastır. Bu nedir? Belge düzeni olmazsa vergi gelmez. Yani bir mal hareketi, bir hizmet hareketi mutlaka bir belgeye dayanması gerekir. A şubesinden B şubesine giden bir mal ve hizmet mutlaka belgeye dayanması gerekir. Belge olmazsa vergi olmaz. Bugün gelinen nokta itibariyle gerek Türkiye'de, gerek ilimizde belge düzensizliği dikkati çekmektedir. Birincisi kayıt dışı olarak çalışmakta bazı mükellefler, bazı vatandaşlarımız. Şunu söylüyorum, kayıt dışılık bir hırsızlıktır. Nasıl bir hırsızlık? Kayıt altında çalışan mükelleflerimiz, hakkını gasp eden bir hırsızlıktır. Artı vatandaşlarımızın hakkını gasp eden bir hırsızlıktır. Bu kayıt dışı ekonomiyle mücadele, eylem planı tek başına mali idarece yürütülen bir olay değildir, başaramayız biz bunu. Sayın bakanım her gün televizyonlarda ve sosyal medyada bunları açıklıyor. Kayıt işiyle mücadele eylem planı, topyekun yapılması gerekli bir mücadeledir. Burada idareye büyük görev düşür elbette tamam ama vatandaşlara da düşmektedir. Yanı başında kayıt dışı çalışan bir mükellefimiz şikayet edilmiyor, göz yumuluyor. Demek ki bu kayıt dışıyla mücadele mutlaka vatandaşlarımızın topyekûn birlikte yapılması gereken bir mücadeledir. İkincisi dikkatimizi çeken nedir? şu anda yanlış pos cihazının kullanması. Bankalardan mükelleflerimiz yeni nesil ödeme kaydı cihazlar almakta, bu bankalar veriyor. Bankalar ya daha önce vermiş oldukları ya da komşusunun pos cihazını miadı geçmiş, geçersiz olan pos cihazlarını kullanmakla ne yapıyorlar; bizim mükelleflerimiz yanlış belge düzenliyorlar. Şimdi burada ben bir defterdar olarak, bu pos cihazlarından alınan belgelerin doğruluğunu inanın eve gidince anlıyorum. Çünkü şöyle bakıyorsunuz anlamıyorsunuz. Bizim vatandaşımıza düşen görev şudur; öncelikle kredi kartıyla yapmış oldukları alışverişlerde verilen pos cihazlarının doğru pos cihazı olup olmadığını kontrol etmeleridir. İkincisi bizim öncelikle bir vatandaşımız alışveriş yaptıysa mutlaka belge istemesi gerekir. Bu belgenin doğruluğunu kontrol etmesi gerekir. Burada bakacağı nokta, pos cihazının, yani ödeme kaydı cihazlarından alınan belgenin doğru bir belge olup, olmadığını kontrol etmesidir. İkincisi KDV oranlarında tereddütte düşerse şayet bize başvurmasıdır. Diğer bir en önemli nokta da ne yapması lazım, belgesini alması gerekir.”
“Mükelleflerimizi güzelce uyarıyoruz”
“Mükelleflerimizi güzelce uyarıyoruz” diyen Defterdar Koçaş, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bir belge düzenlenmemenin cezası 10 bin lira. Bakın bir basit bir belgelenmeme cezası 10 bin lira. Bu ikinci kez düzenlemezse 20 bin lira, kademeli olarak artıyor. Ayrıca bu belge düzenlememe neticesinde bunu vatandaş bize ihbar ederse bu iki katına çıkıyor, 20 bin liraya çıkıyor. Demek ki bunun cezası çok fazla. Diğer taraftan mükellefler yeni düzenlemeyle her tür alışverişlerinde 7 bin lirayı geçiyorsa bir alışveriş, mutlaka ve mutlaka bankalar ve finans kurumları marifetiyle yapılması gerek. Tekrar ediyorum, ister vatandaş, ister mükellef olsun, ister ticaret erbabı olsun, kim olursa olsun 7 bin lira ve üzeri alışverişlerde mutlaka ve mutlaka bankalar aracı kılınarak bunların belgelendirilmesi gerekir. Diğer yeni bir düzenleme gerek kira ödemeleri, gerek işyeri, gerek konut kira ödemelerinde mutlaka bankalar aracı kırılması gerekir. Bundan uyardıktan sonra, biz bugün niye toplandık? Bugün bizim arkadaşlarımız yaygın yoğun vergi denetimi yapmak amacıyla Yozgat ilini tarayacağız, elimizden geldiği kadar. 12 kişiden oluşan bir ekip kurduk ve Yozgat'ı parsellere ayırdık, mahallelere ayırdık. Bugün gücümüz yettiği kadar Yozgat'ı baştan sona tarayacağız. Bu tarama neyle olacak? Bir kayıt dışı var mı yok mu? İkincisi belge düzensizliği. Üçüncüsü KDV oranları yerinde mi değil mi? Dördüncüsü belge verip vermediği konusunda hem bir farkındalık oluşturacağız hem mükellefimizi uyaracağız, gerekmesi halinde ceza tutanakları düzenleyeceğiz.”
Açıklamanın ardından denetim personeli araçlarına binerek, denetim yapmak üzere görev ve sorumluluk alanlarına hareket etti.  Haber Merkezi