Yozgat SMMMO  Başkanı Harun Evcimen, Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile artık ticaret hayatında kağıt ortamında tutulan ticari defterlerin (envanter, karar defteri, ortaklar pay defteri hariç) 01. Ocak 205 tarihinden itibaren elektronik ortamda e-defter olarak tutulmaya başlanacağını kaydetti.
Elektronik ortamda tutulmayan yevmiye defteri ve defteri kebir defterleri hiç tutulmamış sayılacağını ve idare tarafından buna göre işlem yapılıp cezai müeyyide uygulanacağını dile getiren Evcimen, vergi mükelleflerinin cezalı duruma düşüp, mağdur olmamaları için bir an önce e-defter başvurularını yapmaları gerektiğini hatırlattı. Tüzel kişiliğe sahip vergi mükelleflerinin mali mühür temin süreci uzun sürdüğünü değinen Evcimen,  bir an önce başvuru işlemlerini tamamlamaları gerektiğini vurguladı.
Teknolojik yenilik beraberinde bir çok soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini belirten Evcimen, “1/1/2025 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler” denildiği için bazı odalar, borsalar, köy kooperatifleri vs. gibi mükellef grupları bilanço esasına göre defter tutan mükellefler olmalarına rağmen Kurumlar Vergisinden muaf olan mükelleflerdir. Bir başka konu ise gayrifaal durumda olan bir çok işletme (bir liralık alış ve satışı olmayan) yine statüsü gereği bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olup herhangi bir kazanç elde etmeyen mükelleflerdir. En azından belli bir orana göre e-defter uygulamasına kademeli geçiş imkanı sağlanarak, mükellefler zor durumda bırakılmaması gerekiyor” dedi. 
01    Ocak 2025 tarihinden sonra vergi mükelleflerinin çok daha dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Evcimen, şunları kaydetti:
“Muhasebe işlemlerinin zamanında ve gerçeğe uygun olarak yapılabilmesi için banka, çek, senet ve kredi gibi işlemlerinin tamamını her ayın sonunda mutlaka Mali Müşavirlerine düzenli olarak iletmeleri gerekmektedir. Muhasebe kayıtları e-defter ortamında tutulup defter beratları izleyen ay Maliye Bakanlığı’na gönderileceği için geriye dönük hiçbir işlem yapmaları mümkün bulunmamaktadır. 
Mali Müşavir meslektaşlarımızın iş yükü eskiye oranla çok daha fazla artacağı için ofislerinde hizmet vermiş oldukları müşteri sayılarında mutlaka azaltmaya gidecekledir. Çünkü bir e-defter mükellefinin işlemleri meslektaşlarımızın en az 3-4 gününü almaktadır. Bu orantıda düşünecek olursak bir Mali Müşavirin çalışan personeliyle birlikte, ofisinde hizmet verebileceği müşteri sayısı 25-30 kişiyi geçmeyecektir. Netice itibariyle yapılan işlemler günlü işlemler olup, ayın belli günlerinde ilgili kurumlara beyan ve bildirimleri yapılmak zorundadır. Bu sebeple vergi mükelleflerinin işlerinin daha sağlıklı ve zamanında yapılabilmesi için Mali Müşavirleriyle eskiye oranla çok daha fazla teşrik-i mesai içerisinde olmaları kendilerinin yararına olacaktır. 
Tüm kayıtlar elektronik ortamda tutulacağı için ilgili idarelerce yapılacak incelemelerinde yapay zeka ürünleriyle yapılabileceği gerçeğini ortaya koymakla beraber bu ihtimali yükseltmektedir. Artık mükelleflerden defter belge isteme gereği duyulmadan her an inceleme yapılabilme olasılığıda doğmuş olup, mükelleflerce Mali Müşavirlerine belge ve veri akışı eskiye nazaran daha hızlı olması gerekmektedir. 
KAĞIT FATURA’DA 
TARİH OLUYOR
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğde göre e-fatura mükellefi olmayan mükelleflerin düzenlediği e-arşiv fatura düzenleme sınırı 31 Aralık 2024 tarihine kadar 6.900 TL olup, bu tutar 01 Ocak 2025-31 Ocak 2025 tarihleri arasında 3.000 TL’ye düşürülürken, bu tutar 01 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın düzenlenecek tüm faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenme zorunluluğu getirilmiştir. 
BU YIL SONU, DİĞER YIL 
SONLARINA BENZEMEYECEK 
Vergi mükellefi olan bütün gerçek ve tüzel kişilerin bu yıl sonuna çok dikkat edip, mümkün olduğunca iş ve işlemlerini ayın sonuna bırakmadan, ceza yedikten sonra pişman olmamak için bir an önce Mali Müşavirleriyle görüşerek gerekli başvuruları ve işlemleri yaptırmaları gerekmektedir.”
                   SALİH AKGÜL