Özellikle görüntüleme personellerinin çalışma alanlarındaki tehlikelere dikkat çekmek için düzenlenen eğitim Radyoloji Hekimi Uz. Dr. Ruken Ergenç tarafından verildi. 
Yozgat Şehir Hastanesi konferans salonunda düzenlenen eğitimde Hastanede görüntüleme merkezindeki radyasyon hakkında bilgiler verildi. Ayrıca Radyasyon kaynakları, radyasyon türleri, Elektromanyetik Radyasyon, İç ve Dış radyasyonlar anlatılarak korunma yöntemleri ve Radyoaktif Atık Yönetimi anlatıldı. 
Radyasyondan korunma yöntemi 3 ana başlık altında anlatıldı;
1. Gerekçelendirme 
Maruz kalınacak radyasyonun etkileri göz önünde bulundurularak net bir fayda sağlamayan hiçbir radyasyon uygulamasına izin verilmemelidir. Yani,radyasyon uygulamasının zararlı etkileri göz önünde bulundurulmalı, uygulamanın gerçekten kabul edilir olup olmadığı belirlenmeli, uygulama sonucunda ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler bir bedel olarak görülmeli ve bu bedel uygulama sonrası elde edilecek fayda ile kıyaslanmalıdır.
2. Optimizasyon 
Optimizasyon prensibine göre, yukarıda bahsedilen bedel-fayda kıyaslamasının sonucu olarak gerekli olduğu onaylanmış radyasyon uygulaması sırasında mümkün olan en düşük dozun alınması sağlanmalıdır. Bunun için sosyoekonomik faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.
3. Doz Sınırlamaları 
Kişilerin maruz kaldıkları doz eşdeğeri miktarı belirli doz sınırlarını aşmamalıdır. Bu prensip bir kişinin maruz kalabileceği etkin eşdeğer dozun kesin bir şekilde sınırlandırılmasını gerektirir. Bu sınırlar, kanser ve kalıtsal hasarlar gibi olasılığa bağlı etkilerin ortaya çıkışını kontrol altına almak için belirlenmiş olup, kişilerin ve gelecek nesillerin kabul edilmeyecek bir risk altına girmesini engeller.
Verilen eğitimde personellerin yanısıra hastaların da radyasyondan en az etkilenmesi için yapılacak çalışmalar anlatıldı. Haber Merkezi
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi