Ramazan ayının son günlerinde, yaklaşan bayram ile birlikte beslenmenin sağlıklı, yeterli ve dengeli olarak sürdürülebilir yaşantımızın içinde bulunması oldukça önem taşımaktadır. Ramazan ayı süresince günlük öğün sayısında ve beslenme düzeninde oluşan değişiklikler bireylerin, bayram ve normal hayata geçiş döneminde; öğün sayılarında değişimden kaynaklı veya daha fazla beslenme istediğinden dolayı bazı sindirim ve mide rahatsızlıkları ile karşılaşmaları olasıdır.
Kültürümüzde bayramda ikram edilen şekerler, çikolatalar ve hamur işleri gibi benzer gıdalar kan şekerini hızlı yükselten ve kalori içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaların Ramazan ayının hemen sonrasında aniden sık tüketimi, sindirim sisteminde sorunlara ve kan şekerinin dengesiz şekilde hızlı yükselmesine sebebiyet vererek çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Bireylerin bu durumdan dolayı bayram ziyaretlerinde ikram edilen gıda türlerine dikkat etmeleri, aşırı tüketimden kaçmaları, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme için elzem bir durumdur.
Beslenme Önerileri
Ramazan ayı sonrasında beslenmede yiyeceklerin miktarının aniden arttırılmamasına özen gösterilmelidir. Öğün aralarının 2 ila 4 saat olacak biçimde düzenlenmesi, az az ve sık sık beslenmeyi destekleyecek ve midenin zorlanmasını engelleyecektir.
Ramazan ayı boyunca sıvı tüketiminin azalması ve vücudun susuz kalmasından kaynaklı, sıvı kaybının tolere edilmesi için günlük en az 2-2,5 litre suyun aralıklarla tüketilmesi, sıvı tüketimini artırmak için öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli ev limonatası veya şekersiz komposto gibi içecekler eklenebilir.
Bayram sabahında hafif ve az yağlı beslenmek, kızartmalardan veya kavurma şeklinde pişirilmiş besinlerden uzak durmak yine önemlidir. Misafirliklerde tatlı ikramı veya basit karbonhidrat içeren yağlı ürünlerin varlığından kaynaklı kahvaltıda bal, pekmez, şeker gibi tatlı yiyeceklerin bulundurulmaması yine yararlı olacaktır. Kahvaltıda mevsim yeşilliklerinden yapılan bir salata türü tüketmek, az yağlı peynirleri tercih etmek, protein ihtiyacının karşılanması açısından yumurta tüketmek dengeli bir öğün yapmanıza destek olacaktır. Sucuk, salam, sosis gibi ısıl işlem görmüş ürünlerin tüketiminden kaçınmak, yağlı besinlerden, hamur işlerinden sakınmak dengeli kalori almanızı sağlayacaktır. Ekmek tercihinizi tam buğday ekmeğinden yana kullanmak kan şekerinizi kontrol altında tutacağından ve tokluk hissi vereceğinden dolayı yine sizlere önerilerimdendir.
Besinlerin iyi çiğnenmesi ve yemeklerin hızlı yenilmemesi sindiriminizi destekleyecektir. Ramazan bayramında mide ve bağırsak sorunları yaşanmaması açısından fazla şeker ve şekerli besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.
Geleneksel olarak ayıp olmasın algısından kaynaklı aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğu kadar uzak kalınmalıdır. Bayramda tatlı tercihi hamurlu, şerbetli ve ağır tatlılardansa; sütlü ve hafif meyve tatlılarından küçük porsiyonlar şeklinde tercih edilmelidir.
Sindirim sisteminin düzeni açısından ve konstipasyon (kabızlık) riskinden korunmak amacıyla posa içeriğinden yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagillerin tüketimi oldukça önemlidir. Bu besinlerin tüketimi aynı zamanda kan şekerinin de hızlı yükselmesini engellemektedir.
Son olarak diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkları bulunan bireylerin kendilerine özel olan diyetlerine uymaları ve beslenmelerine dikkat etmeleri kendi sağlıkları açısından önemlidir.
Esen kalın, mutlu bayramlar...