Kış aylarının vazgeçilmez şifa kaynaklarından pekmez ve tahin, artan taleple birlikte tüketim oranlarında zirveye ulaştı. Kentte soğuk havalarda vücudu sıcak tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek isteyenlerin ilk tercihi pekmez ve tahin oldu. Pekmez çeşitleri arasında özellikle üzüm pekmezi öne çıkarken, tahin de kolesterolü dengeleyen ve toksinlerden arındırıcı özellikleriyle tercih ediliyor.
Pekmezin özellikle kansızlığa iyi geldiği vurgulanırken, limonla karıştırılarak tüketildiğinde öksürük krizlerini hafiflettiği belirtiliyor. Aynı zamanda boğaz enfeksiyonlarını giderme ve iltihapları azaltma gibi etkileri de mevcut.
Tahin, bağışıklığı güçlendirme, vücuttaki toksinleri atma ve enerji verme özellikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle kolesterol seviyesini dengeleme ve sindirimi destekleme açısından tahine olan ilgi her geçen yıl artıyor.
Hastalıkların arttığı kış mevsiminde vatandaşlar, pekmez ve tahin gibi doğal ürünlerle sağlıklı bir kış geçirmek için önlem alıyor. Bu ürünlerin düzenli tüketimi, hem bağışıklığı destekliyor hem de vücut enerjisini artırıyor.
Çamlık Kahvaltı Dünyası sahibi Nuri Doğan, kış aylarının gelmesiyle birlikte pekmez ve tahine büyük rağbet olduğunu söyledi. Doğan, şifa kaynağı tahinin kilogramının 180 liraya pekmezin ise 200 liraya satıldığını dile getirdi. Doğan, “Tahin ve pekmez kış gününün bağışıklık güçlendirici olarak vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yozgat’ta vatandaşlar kışın vazgeçilmezi tahin pekmezi kahvaltı sofralarında tüketiyor. Vatandaşlar hem bağışıklık hem de hasta olmamak için bu ikiliyi sofralarından eksik etmiyor. Bu sene halkın tahin ve pekmeze olan ilgisi geçen seneye göre 2-3 misli arttı.” dedi.
Vatandaşlardan Adem Akkaya ise haftanın her günü özellikle kış aylarında pekmez ve tahini tercih ettiğini söyleyerek, “Soğuktan korunmak için doğal yöntemlere yöneliyoruz. Bunun da en iyi örneği şifa kaynağı tahin ve pekmez. Hem bağışıklığımız güçleniyor hem de soğuk havalara karşı direnç gösteriyoruz.” şeklinde konuştu
BAHADIR MUHLİS GÖKGÜL
Şifa kaynağı tahin ve pekmeze ilgi arttı
Yozgat’ta kış mevsimiyle birlikte vatandaşlar, bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan korunmak için kahvaltı sofralarında pekmez ve tahine yoğun ilgi gösteriyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir