Güncel

Silahlanma harcamaları rekor düzeye yükseldi

Abone Ol

Türkiye İsrafı Önleme Derneği “2023 İsraf Ropuru’nu” yayımladı. Raporun içeriğine dair açıklamalarda bulunan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül, “Dünya nüfusu yaklaşık 8 milyardır. Dünyada her gün 9 kişiden biri aç uyumakta ve 25.000’den fazla çocuk açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybetmektedir. Günümüzde küresel ölçekte israf edilen yiyeceklerin yalnızca dörtte biri kurtarılabilse, dünyadaki 957 milyon aç insan doyurulabilecektir” dedi.
Sanayi harcamaları arttı


“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan Küresel Gıda Krizi 2023 yılı raporu, 2022 yılında 58 ülkede yaklaşık 258 milyon insanın daha kötü seviyelerde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldığını gözler önüne sermiştir” önemine dikkat çeken Akgül konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Günümüzde devletlerin savunma ve silahlanma harcamaları rekor düzeye yükselmiştir. Son yıllarda başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Almanya, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi devletlerin savunma harcamalarını arttırarak, büyük ölçekte silahlanmaya yönelik hazırlıklar yaptığı görülmektedir. İsveç merkezli düşünce kuruluşu Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2022 yılına ilişkin Küresel Askeri Harcamalar raporunda, dünyadaki askeri harcamaların 2014 yılından beri gitgide arttığını ve 2022 yılında 2 trilyon 240 milyar dolarla rekor düzeye yükseldiğini açıklamıştır. Bu rakam, dünyada toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın yüzde 2,2'sine tekabül etmektedir.”
“Toplumun mutluluğunu sağlayan bir politika”
Akgül, “Prof. Dr. Aziz Akgül’ün dünyaya sunduğu Hepitalizm paradigmasının “işbirlikçi güvenlik” anlayışına göre, ülkeler birbirleri arasında belirli prensipler çerçevesinde iş birliği yaparak güvenliklerini sağlamalıdır. Hepitalizm paradigması, dünya yönetiminde ayrımcı, militarist, egoist ve popülist yaklaşımların yerine, empatiyi, hoşgörüyü, çevreyi, adaleti, barışı, özgürlüğü, eşitliği, kardeşliği, sadeleşmeyi, farklılığın birlikteliğini, işbirlikçi güvenlik anlayışını hedefleyen kamu yönetim anlayışlarının yaygınlaştırılması ve ülkelerin toplumun mutluluğunu sağlayacak politikalar uygulaması gerektiğini savunmaktadır”  diye belirtti.
Savaş ve yoksulluğun olmadığı bir dün
Akgül, “Hepitalizmin de öngördüğü gibi, farklılığın birlikteliğinin tesis edildiği ve yoksulluğun olmadığı bir dünyada savaşa ve çatışmaya gerek kalmayacak, böylelikle silahlanmaya da ihtiyaç olmayacaktır” ifadesinde bulundu.
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül son olarak, “Her çeşit şiddetten ve çatışmalardan uzak, huzurun, kardeşliğin, barışın, sevginin, mutluluğun, verimliliğin ve refahın en üst seviyede olduğu ve gelecek nesillere Hepitalizmi miras bıraktığımız, kaynaklarını israf etmeden etkin ve verimli kullanan Hepitalist bir Türkiye hedeflenmelidir” dedi.