Güncel

Sucuk mesaisi başladı

Abone Ol

Kurban Bayramı boyunca hem baharatçılar hem de et çekme ve sucuk işlemi yapan kasaplar yoğunluk yaşadı. Bayramdan günler öncesinden başlayan telaş, bayram boyunca da sürdü. Vatandaşlar özellikle ilk gün kesilen kurbanları titizlikle temizleyip, eti ve kemiğini ayırma işleminin ardından, paketleyip dolaplara yerleştirdi. 
VATANDAŞLAR 
SUCUK YAPTIRIYOR 
Kurbanların kesilmesiyle birlikte vatandaşlar etlerini kuşbaşı ve kıyma şeklinde kasaplara çektiriyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nın birinci gününden itibaren ka saplarda ve et çekme işlemi yapan esnaf larda büyük yoğunluk yaşanıyor. Bunun yanında vatandaşlar, kurbandan ayırdıkları etlerin bir bölümünü de sucuk yapıyor. Bunun için de baharatçılardan alınan sucuk malzemeleri de etle birlikte kasaplara gö türülerek sucuğa dönüştürülüyor. 
Baharatçı Murat Ursavaş, sucuk mevsimi olmadığını ancak bazı vatandaşların yine de sucuk yaptırdıklarını söyledi. Ur savaş, “Sucuk genelde 11’inci ve 12’inci aylarda yapılır. Kurban Bayramı son yıllarda yaz aylarına geliyor. Sıcaktan dolayı sucuk pek yapılmıyor. Bu nedenle geçen senelere göre sucuk yapımı bu yıl az. Ama bazı vatandaşlar yine de sucuk yaptırıyor. Bu nedenle bayramın birinci gününden itibaren biz de baharat ve sucukluk malzeme satışı yapıyoruz” dedi. 
Et çekme ve sucuk doldurma işlemi yapan Kasap Hayati Ekici, sucuk yapımına eskisi kadar rağbet olmadığını söyledi. 
Vatandaşların son yıllarda sucuğun içerisine atılan katkı maddelerinden dolayı herkese güvenemediğine dikkat çeken Ekici “Eskisi kadar olmasa da sucuk yaptıran var. Biz sucuğu herkesin gözünün önünde yapıyoruz. Çünkü kimse güvenmiyor. İçine ne karıştıracak, ne koyacak diye vatandaşlar tedirgin oluyor” ifadelerini kullandı. 
Sucuğun yapımıyla ilgili de bilgiler veren Ekici şunları söyledi, “Sucuğun içine her şey konulmaz. Bir de kurutulması önemli. Ne az kuruyacak ne de çok kuruyacak. En az 2 - 3 gün gü neş görmeyecek şekilde kuruyacak sonra da dolaba atılacak. Dışarda fazla durmaması gerekiyor.” 
Vatandaşlar kurbanın her yerini değerlendirmeye çalışıyor. Özellikle farklı bir tat olarak bilinen kelle ve paça, bu noktada halen rağbet görüyor. Vatandaşlar geçmiş yıllarda kurbanın kelle ve paçalarını kendi imkanları ile ütüp yenebilecek duruma getiriyordu. Ancak son yıllarda apartman ve sitelerin çoğalmasının da etkisiyle, biraz da zaman alan bir iş olması nedeniyle kelle ve paça ütme işini vatandaşlar kendileri yapamıyor.        HABER MERKEZİ