Sorgun Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Canbolat, tarla farelerinin ürünlere verebileceği zararların önlenmesi adına alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Conbalat, çiftçilerin bu konuda duyarlılık göstermelerini ve ilgili müdürlüklerle iletişime geçerek gerekli tedbirleri almalarını önerdi.
Tarla faresinin kültür bitkileri ve çayır mera alanlarında verdiği zarara dikkat çeken Canbolat, " Tarla fareleri, 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri faaldirler. Yılda 4- 6 doğum yaparlar ve her doğumda ortalama 5- 6 yavru verirler. Doğan yavrulardan ortalama % 40 kadarı çeşitli nedenlerle ölür. Yavrular doğumdan 15- 20 gün sonra beslenmeye başlarlar. Ortalama ömürleri 3- 4 yıldır. Tarla fareleri beslendikleri alanda 3 çeşit delik açar. Bunlar beslenme deliği, hafriyat (toprak çıkarma) deliği ve dışkılama deliğidir. Bunlara karşı yapılan kimyasal mücadelede bu deliklerin tanınması önemlidir. Çünkü beslenme delikleri dışındaki deliklere bırakılan zehirli yemi yemezler. Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır" dedi.
Tarla farelerinin kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaptığını dile getiren Canbolat, tarla farelerinin beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ettiğini ifade etti.
Canbolat, " Kültür bitkileri ile çayır- mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13 gr kuru yem yer. Zarar dereceleri popülâsyon yoğunluğuna bağlı olarak % 100'e kadar ulaşabilir.
Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez kuşu, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan olduğundan doğal dengenin bozulmadığı alanlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar. Derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği, gibi önlemlerle tarla farelerinin zararları bir dereceye kadar azaltılabilir. Sistemleri su ile doldurmak ve kapan kullanmak suretiyle fareler öldürülebilir” diye konuştu. SALİH AKGÜL
Tarla faresi zararına dikkat!
Sorgun Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Canbolat, tarım ürünlerine zarar veren tarla fareleri konusunda vatandaşları uyardı.
Editör: Hakimiyet Gazetesi
Yorumlar