Genel

Uzmanından sağlıklı beslenme tüyoları

Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Durak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Sevgi Evlerinde koruma ve bakım altında bulunan çocuklar ile kurum personellerine sağlıklı beslenme eğitimi verdi.

Abone Ol


Yozgat’ta bir süre önce kurulan Yozgat Ortak Derneği öncülüğünde koruma ve bakım altında bulunan çocuklara yönelik sağlıklı beslenme eğitimi gerçekleştirildi. Yozgat’ın ortak değerlerine ve menfaatlerine yönelik  çalışmalar yapmak üzere faaliyetlere başlayan dernek ilk ziyaretini de sevgi evlerine yaptı. 
Başkanlığını Ayhan Başer’ın yaptığı, Başkan Yardımcısı Büşra Durak, yönetim kurulu üyeleri Erdoğan Sağdıç, Salih Köse, Murat Kablan, Taha Örnek ve Fatmanur Köse’nin yer aldığı dernek heyeti koruma ve bakım altındaki çocuklarla yakından ilgilendi. 
Ziyaret kapsamında Başkan Yardımcısı  Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Durak sağlıklı beslenme konusunda  bilgilendirme yaptı.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğuna dikkat çeken Durak, Sağlıklı beslenme, hem sağlığın hem de vücut formunun korunması açısından en önemine değindi. 
Sağlıklı beslenme ve enerji ihtiyacına uygun kalori alımı ile vücut kütlesinin ideal aralıkta tutulması, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sağladığının altını çizen Durak, “Sağlıklı beslenme programı oluşturulurken besin yoncasından faydalanmak konunun basitleştirilmesi açısından fayda sağlayabilir. 4 yapraktan olan besin yoncası 4 besin grubunu ifade eder. Bu gruplar süt ve süt ürünleri, et, yumurta, balık ve kuru baklagiller, meyve ve sebzeler ile tahıllardan oluşur. Sağlıklı bireyler süt ve süt ürünleri grubundan günlük olarak en az 2 porsiyon; gebelik, emzirme döneminde veya menopoz sonrası dönemdeki kadınlar ise 3-4 porsiyon tüketmelidir. Yine sağlıklı bireyler günde 2-3 porsiyon et veya balık tüketmelidir. Yumurta tüketimi çocuklarda veya sağlıklı yetişkinlerde günde 1 adet olabilirken, kalp ve damar hastalarında haftada 1-2 kez olmalıdır. Bu grupta yer alan diğer besinler olan kuru baklagiller haftada 2-3 kez tüketilmeli, haftanın en az 2 günü ise balık tüketimine özen gösterilmelidir. Değerli proteinler ve sağlıklı yağlar içeren ceviz, fındık, badem gibi besinler ise sağlıklı bireylerde günde 1-2 porsiyon kadar tüketilebilir. Tahıllar grubunda yer alan ekmek, makarna ve buğday, bulgur, pirinç gibi besinler, sedanter (hareketsiz) yaşam tarzına sahip olan bireylerde günde 6 porsiyon, ağır işlerde çalışanlar veya hareketli yaşam tarzına sahip olanlarda ise 7-8 porsiyon tüketilmelidir. Bunlar rafine şeker veya saflaştırılmış tahıllar yerine tam tahıllardan seçilmelidir. Son grup olan meyve ve sebzeler grubundan ise günlük en az 5 porsiyon tüketilmelidir. İnsanlarda günlük enerji gereksinimi ortalama 2000 kaloridir. Bu ortalama bir rakam olmakla birlikte erkeklerde, gençlerde ve fiziksel aktivite düzeyi yüksek olanlarda günlük enerji gereksinimi daha yüksek iken kadınlarda, yaşlılarda ve hareketsiz yaşam tarzına sahip olan bireylerde ise bu gereksinim daha düşüktür” dedi.               ÇETİN MERMERTAŞ