Kültür ve Sanat

Yazın ilmek ilmek işleniyor Kışın ilgi görmüyor

Yozgat’ta unutulmaya yüz tutmuş yorgancılık mesleğinin son temsilcilerinden olan 55 yaşındaki Şahin Uçar, kışın yün yorgan yapımının bilinenin aksine yüzde 10’lara kadar düştüğünü söyleyerek “Yazın kazandığımız parayı kışın tüketiyoruz” dedi.

Abone Ol

Yozgat’ta köylerden temin edilen koyunyünü fabrikalarda veya mahalle aralarında kadınlar tarafından yıkanıp temizlenerek yaz mevsiminde yorgan yapımı için hazır hale getiriliyor. Yozgat’ta sayıları her geçen gün azalan yorgancılar, yaz mevsiminde bu yünleri yorgan yapmak için yoğun mesai harcarken kışın yün olmadığı için işlerinin yüzde 10’lara kadar düşmesinden yakınıyor. 
Yorgancılık mesleğinin son temsilcilerinden olan 55 yaşındaki Şahin Uçar, büyük emeklerle üretilen el yapımı yorganların genç nesiller tarafından artık tercih edilmediğini de söyleyerek yaz mevsimine oranla yün yorgana olan talebin kış mevsiminde bir hayli düştüğünü ifade etti. 
 “Yazın kazandığımızla kışı geçiriyoruz”
Kış sezonunda işlerin bir hayli düştüğünü ve elde biriken işleri yaparak geçimlerini sağladıklarını da belirten Uçar, “Genelde bizim işimiz yünle olduğu için yünün temizlenmesi, yıkanması yaz sezonunda sıcak havalarda oluyor. Yozgat’ta bizim iş yoğunluğumuz mayıs ayı gibi başlar, kasım ayı gibi biter. Kışın iş potansiyelimiz yüzde 10’lara kadar düşüyor, çok fazla işimiz olmuyor ancak eldeki işleri tamamlıyoruz. Yazın çalıştığımız ve kazandığımızla da kışı idare etmeye çalışıyoruz.” dedi.
“Bir yorganın tamamlanması 4 saatimizi alıyor”
Yorganı hazır hale getirmek için 4-5 saat arasında çalıştıklarını da anlatan Uçar, “Yün bize geldikten sonra aşağı yukarı 4 saatte yorganımızı bitiriyoruz, dikip hazır ediyoruz. İpekli yor

ganlarda ise modeline göre 1-2 günde biten yorganlar var. Düz yorganları 800 liraya dikiyoruz. Bu fiyat kılıf, şilte ve işleyişine göre bin 500 liraya kadar çıkıyor.” ifadelerine yer verdi.
El emeği, göz nuru yorgancılık mesleğinin çırak bulunamadığı ve teknolojiye direnemediği için bitme noktasına geldiğini de vurgulayan Uçar, kendilerinden sonra bu mesleğin tarihe karışacağı için üzüntü duyduğunu söyledi. HABER KAYNAĞI  BAHADIR  MUHLİS  GÖKGÜL