TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yozgat İl Temsilcisi Prof. Dr. Fuat Köksal, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde yaptığı açıklamada, "Türkiye sıradaki afeti çaresizce beklemektedir. Ancak çaresiz değiliz. Sorumlular bir an önce harekete geçmelidir" dedi.
Prof. Dr. Köksal, 11 ilde 14 milyonu aşkın nüfusu etkileyen 6 Şubat depremlerinde resmi verilere göre, 40 bin bina yıkıldığını, 200 binden fazla binanın hasar aldığını ve 50 binden fazla yurttaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Prof. Dr. Köksal “6 Şubat Depremleri, etkilediği coğrafi alanın genişliği, nüfusun fazlalığı ve yıkımın boyutu itibariyle, yıllarca etkisini sürdürecek bir toplumsal travma yaratmıştır. Bununla birlikte bilimin ve mühendislik uygulamalarının gelişimine, ülkemizin bu alandaki beşeri kaynaklarına dayanarak, Türkiye gibi aktif fay hatlarıyla örülü bir coğrafyada deprem endişesiyle yaşama çaresizliğine mahkum olmadığımız rahatlıkla söylenebilir. Fakat ne yazık ki, bilime ve mühendisliğe kulak tıkandığı, meslek odalarının yok sayıldığı, geçmişteki acı tecrübelere rağmen bunca yıldır önlem almayan sorumlulardan hesap sorulmadığı sürece yeni felaketlerin de kapımızda olduğu bilinmelidir” ifadelerini kullandı.
Bilim ve mühendisliğe kulak tıkandığını, meslek odalarının yok sayıldığını, geçmişteki acı tecrübelere rağmen önlem almayan sorumlulardan hesap sorulmadığını öne süren Köksal, yeni felaketlerin de kapımızda olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Köksal, açıklamasında şunları kaydetti:
“6 Şubat Depremlerinin ardından oluşan kamuoyu baskısıyla gündeme gelen yapı üretimi ve denetimi süreçlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi ve yıkımda sorumluluğu bulunanların adil bir şekilde yargılanması talepleri, aradan geçen iki yılın sonunda sulandırılmış, giderek toplumun gündeminden çıkarılmıştır. Denilebilir ki 17 Ağustos Depreminden sonra depreme hazırlık konusunda büyük vaatlerin kısa süre sonunda unutulduğu ve bu nedenle aradan geçen çeyrek asırda hiçbir ciddi ilerleme sağlanmadığı için aynı acıları tekrar yaşadığımız gibi, 6 Şubat Depremlerinin akıbeti de benzer yönde ilerlemektedir. Böylelikle yarın yine bir depremde daha, aynı acıları yaşamak kaçınılmaz hale gelmiştir.
Depremin ikinci yılında, kaybettiklerimizin acısı yüreklerimizde tazeliğini korurken, gelecekte deprem zararlarının etkisini en aza indirmek için daha kapsamlı ve etkin adımlar atılmasının gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. Riskli yapı stokumuzun dönüştürülmesinden yapı denetim sisteminin baştan sona yeniden düzenlenmesine, yapı üretim sürecini belirleyen mevzuatta ve uygulamalardaki eksiklerin ve hataların düzeltilmesinden proje, imalat ve denetim aşamalarında mühendislik hizmetlerinin tam ve etkin olarak verilmesinin sağlanmasına kadar atılması gereken adımlar, yapılması gereken düzenlemeler Odamızca ilgili kamu idarelerine ve kamuoyuna defalarca açıklanmıştır. Bu açıklamalarda ve raporlarda ifade edilen çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.“
BAHADIR MUHLİS GÖKGÜL
‘Çaresizce afeti beklemek yerine harekete geçilsin’
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yozgat İl Temsilcisi Prof. Dr. Fuat Köksal, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin, ülkemizi derinden sarstığını ve hafızalarda unutulmayacak acılar bıraktığını söyledi.
Yorumlar