Çiftçilere 2024-2025 üretim sezonuyla başlayan yeni Tarımsal Üretim Planlaması ve destekleme modeli tanıtıldı.
Tarımsal üretimin planlanması ile bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri yetiştiriciliği konularında 3 yıllık üretim planları hazırlanarak, stratejik ürün veya ürün gruplarının, asgari ve azami üretim miktarlarının tespiti ile uygun havzalarda üretilmesi, ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilerek arz talep dengesinin sağlanması sağlanacak.
Planlama ile verim ve kalitenin yükseltilmesi ile tarımsal hasılada artış, sürdürülebilir üretim, hasat döneminde çiftçilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi ve üreticilerin gelir seviyelerinin yükseltilerek refah düzeylerinin artırılması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu saha etkinliği kapsamında Yozgat’ta merkez ve ilçelerde ekipler aynı saatte çiftçilerle buluştu.
Yozgat’ta İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya ile birlikte tüm idareciler ve teknik personel de sahada yer aldı. İl Müdürü Özkaya, yeni destekleme modelinde hayata geçirilen 'ilk'leri ve ilave destek kriterlerini çiftçilere ayrıntılı olarak anlattı..
Tarım ve Orman il Müdürlüğü olarak Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli konularında her kesime bilgilendirme toplantıları düzenlenerek, ilgili kurum ve kuruluşlar ile üreticilerin bilgilendirilmeli sağlandığını dile getiren İl Müdürü ÖZkaya, şunları kaydetti:
"Bakanlığımızın hazırladığı Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli ile ülkemizin tarımsal gücünü yeniden şekillendiriyoruz. Bu model ile Tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin arttırılması amaçlanmıştır.
Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi.Dağda, bayırda, en ücra köşelerde ekinini, hayvanını büyüten çiftçimize ulaşmak, onlara tarımın yeniliklerini, sürdürülebilir üretim yöntemlerini anlatmak bizim en önemli görevimiz. Çünkü biliyoruz ki, çiftçimizin güçlü olduğu bir ülke, geleceğine güvenle bakan bir ülkedir. Kırsalın yeniden canlanması, tarımın sürdürülebilir olması için teşviklerimiz, hibelerimiz ve bilgilendirme çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Çiftçilerimiz ne kadar güçlü olursa, ülkemiz de o kadar güçlü olacaktır. Toprağa dokunan ellerin emeği, bir milletin geleceğini şekillendiren en kıymetli mirastır. Bu vesileyle toplantımızın başta Şehrimiz ve Ülke tarımımıza hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Yozgat genelinde çiftçi planlı üretim ve yeni destekleme modeli konularında bilgilendirilirken çiftçilerin sorularına da cevap verildi.
SALİH AKGÜL
Çiftçilere yeni model anlatıldı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın talimatıyla, 81 ilde, 922 ilçede, 2766 köy/mahallede eş zamanlı olarak tarımsal üretimin planlanması ve yeni destekleme modeli konularında, Tarım İl Müdürlerinin de katılımıyla bilgilendirme toplantıları düzenlendi.
Bunlar da ilginizi çekebilir