Genel

Çiftçiye ÇKS Çağrısı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2024-2025 yılı üretim sezonuna yönelik Çiftçi Kayıt Sistemi (Çiftçi) kayıt yenileme başvuruları devam ediyor. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçinin 2023 yılında sıkıntı çektiğini, bazı çiftçilerin eksik evrak teslim etmeleri nedeniyle desteklemelerden yararlanamadığını söyledi.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ÇKS yönetmeliğine göre, ‘Kuru’ tarım alanı olarak beyan edilen arazinin ‘sulu’ olarak değiştirilmesi veya kaydedilmesi halinde çiftçiden resmi belge talep edilecek. Belgenin temin edilememesi durumunda tespit komisyonu marifetiyle değişiklik yapılabilecek. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, bölge çiftçisinin ürettiği üründen maliyetini bile geri alamadığını belirterek, çiftçilerin ÇKS başvurularını zamanında eksiksiz yaptırıp, desteklemelerden yararlanmalarını istediklerini, çiftçilerin işlemlerini yapmaya devam ettiklerini söyledi.
“Çiftçi, 2023 yılında ‘e-Devlet'ten yapıyorum’ dedi, yüzde 20’si yararlanamadı”
 Geçen dönem başvuru işlemlerinin yanlış veya eksik yapılmasından dolayı, başvuru yapan çiftçilerin yüzde 20’sinin desteklemelerden yararlanamadığına dikkat çeken Oda Başkanı Açıkgöz, şöyle konuştu:
“2024-2025 üretim yılı için ÇKS, yani bu çiftçinin ektiği, ürettiği devletin verdiği desteği almak kaydıyla şu an dosyalar yapılıyor. 12’ici ayın 30’una kadar yapılıyor. Bunu da bizler üstlendik. Çiftçi, 2023 yılında ‘e-Devlet'ten yapıyorum’ dedi, yüzde 20’si yararlanamadı, eksik yapmış. Ondan dolayı oda olarak biz yapıyoruz bunu, yoğunlukta ondan kaynaklanıyor. 12’inci ayın 30’una kadar hatta birinci ayın 15’ine kadar biz bu dosyaları bitireceğiz. Şu an yaklaşık bin 500 çiftçimizin dosyasını tarıma teslim ettik. Kazasız, belasız, zararsız bir şekilde 2024-2025’in dosyalarını yapıp teslim edeceğiz. Çiftçi ‘e-Devlet üzerinden yapıyorum, aidatı ödemiyorum’ gibisine ifade kullanıyor. Dosyayı yaptırsa da yaptırmasa da buranın aidatını ödemek mecburiyetinde, akabinde avukatın aracılığıyla da olsa bu aidat parasını alacağız. 
Onun için çiftçi hem tam hakkıyla dosyasını yaptırsın, hem de gelsin aidatını ödesin, mağdur olmasın. Ondan dolayı da bu üç ay içerisinde, öğlen yemeğine dahi çıkartmadan bu dosyaları yaptırıyoruz. Çiftçimiz hassasiyetle gelirse hem aidatını öder, hem de dosyasını rahat bir şekilde teslim eder. Tarıma falan gitmesine gerek yok. Kimlik kartıyla, e-Devlet belgesini almak kaydıyla buraya geliyor, işini bitiriyoruz.” 
                    HABER MERKEZİ