Ekonomi yönetimi, iş dünyasının çağrısına sessiz kalmadı. Yaklaşık 1,5 milyon mükellef geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıldı. Buna göre 2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altındaki işletmelerin enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Alakoç, Enflasyon muhasebesi konusundaki taleplerinin dikkate alındığını belirterek, enflasyon muhasebesindeki düzeltmenin işletmelere rahat bir nefes aldırdığını söyledi.
Alakoç, üyelerden gelen talepler doğrultusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde yapılan görüşmelerin ardından, yıllık cirosu 50 milyon TL’nin altında olan üyelerin 2024 yılı için enflasyon muhasebesi kapsamı dışında bırakıldığının altını çizdi.
Alakoç, “2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerimiz, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacak” dedi.
Alakoç, Enflasyon düzeltmesi uygulamasının küçük işletmelere ve yatırımcılara sağlanan kolaylık ile ekonominin üretim, istihdam ve ihracatını olumlu yönde etkileyeceğini dile getirdi.
Başkan Alakoç, bu kararın ülke genelinde 1,5 milyon mükellefi etkilediğini belirterek, iş dünyasının taleplerine duyarlılık gösteren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibine teşekkür etti.
ENFLASYON MUHASEBESİ
YENİ DÜZENLEME
2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak. Böylece KOBİ’leri hedefleyen yapılacak bu düzenlemeyle, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi geçici vergi dönemlerinde enfl asyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacak.
Tebliğ taslağı hazırlanarak Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Taslakta, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablolarındaki brüt satışları 50 milyon liranın altında olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini vereceği, buna dönem sonu bilançoları eklemeyecek. Daha önce beyanname vermiş olanlar, düzeltme beyannamesi verecek. Daha önce beyanname vermiş olanlar, düzeltme beyannamesi verecek. Düzeltme beyanları 6 Eylül 2024'e kadar yapılması halinde herhangi bir ceza veya faiz ödemeyecekler. Yatırım yapan mükellefler için yeni model üzerinde çalışılıyor, yasa gerekecek.
Yatırım finansman giderlerinin maliyetlere eklenmesi nedeniyle üretime geçilmeden ilave vergiye neden olduğu yönündeki itirazlara yönelik olarak, yatırım yapanların muhasebeleştirdikleri harcamalara yönelik enflasyon düzeltmesi etkisinin asgari düzeyde tutulması için ilgili birimlere talimat verildi. Uygulamanın yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiği ilkesinden hareketle, kolaylık sağlayacak bir formül için çalışma yapılıyor.
ENFLASYON DÜZELTMESİ
NEDİR?
Enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişimler sonucu mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması olarak tanımlanıyor.
Bilançolarında aktif hesapları güçlü mükellefler bu varlıklarını sermayeleriyle edinmişlerse enflasyon düzeltmesinden olumlu etkileniyor, vergi yükleri azalıyor.
Borçları fazla mükellefler ise borç kaleminin düzeltmeye tabi olmaması nedeniyle olumsuz etkileniyor, ilave vergi ödemeleri söz konusu olabiliyor.
Bakanlık tarafından çalışılan tebliğle sermayeden ziyade yabancı finansman kaynakları kullanarak faaliyetlerini sürdüren ve uygulamadan daha fazla olumsuz etkilenme potansiyeli bulunan yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefinin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılması, bu mükelleflerin hesap dönemi sonunda düzeltme yapmaları ve uygulamadan daha az etkilenmeleri amaçlanıyor.
ÇETİN MERMERTAŞ
KÜÇÜK İŞLETMELER RAHAT BİR NEFES ALDI
Yozgat’ta iş dünyası enflasyon muhasebesindeki yeni düzeltmeyi memnuniyetle karşıladı
Bunlar da ilginizi çekebilir