Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında bulunan Yozgat’ta üretimde verimin artırılmasına yönelik yapılan uygulamalarda olumlu sonuçlar alınmaya başlandı.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, domates üretiminde mikoriza mantarının verime etkilerini üreticilere göstermek amacıyla örnek bahçe oluşturdu.
Yerköy’e bağlı Kumluca Köyünde yapılan Domateste mikoriza mantarının verime etkilerini çiftçilere göstermek amacıyla önder çiftçilerden Hüseyin Arslan’a ait 5 arazide yapılan demonstrasyonda verimde % 24 artış sağlandı.
Yozgat Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Yerköy’e bağlı Kumluca Köyünde Hüseyin Arslan’a ait arazide oluşturulan örnek bahçede dikilen fidelerin toprağı mikoriza mantarı ile karıştırıldı. Domates hasadının yapılmasıyla birlikte, örnek bahçede, ortalama yüzde 24 verim artışının olduğu tespit edildi.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Doğada tabii bir şekilde bulunan ve üretim ve kullanımı giderek yaygınlaşan mikoriza mantarının çiftçi şartlarında kullanılarak verimi artırmak ve çevreye faydalı tarım yöntemlerini yaygınlaştırmak amacıyla domateste uygulandığını söyledi.
Özkaya, Mikoriza Mantarının doğada tabii bir şekilde bulunan faydalı toprak mikroorganizmaları olduğunu, bitki köklerine yapışıp bitkinin kökleri üzerinde ayrıca kendi kök uzantılarını oluşturduğunu aktardı.
Özkaya, Mikoriza mantarının faydaları konusunda çiftçilere şu bilgileri verdi:
“Mikoriza Mantarı; doğada tabii bir şekilde bulunan faydalı toprak mikroorganizmalarından spor mantarıdır. Bitki köklerine yapışıp bitkinin kökleri üzerinde ayrıca kendi kök uzantılarını oluşturmakta böylece bitki ile birlikte yaşayan kök sisteminin gerçek bir uzantısı gibi daha fazla kök salmasını sağlayarak köklerin giremedikleri ve uzanamadıkları yerlere girmekte ve orada bulunan bitki besin elementlerinin ve suyun bitki tarafından daha iyi alınabilmesini sağlamaktadır. Böylece üretim ve verim artışı sağlamaktadır. Bu faydalı spor mantarı steril ortamlarda çoğaltılarak uyur halde paketlenmektedir. Uygulamada kullanılan mikoriza mantarı, suya koyularak sporların canlı hale getirilerek tohuma kaplama şeklinde, fidelere uygulanacaksa daldırma şeklinde veya damlama sulamada sulama suyuna katılma şeklinde yapılmaktadır. Önceki yıllarda birçok üründe denemiştik. Bu yılda Yerköy İlçemize bağlı Kumluca(Hocanın Köyü) domates üretimi yapan Hüseyin Arslan’a bunun farkını gösterelim dedik. Yaptığımız uygulamada Mikoriza mantarı uyguladığımız sırada % 24 verim artışı oldu. Sebze üretimi yapan üreticilerimize tavsiye ediyoruz” dedi.
ÇETİN MERMERTAŞ
Mantar ile aşılanan domateste verim arttı
Yozgat’ta, doğada tabii bir şekilde bulunan son yıllarda üretimi yapılarak tarımsal alanda kullanılmaya başlanan mikoriza mantarı ile aşılanan domates tarlasında % 24 verim artışı sağlandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir