Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık bölgeleri arasında bulunan Yozgat’ta tarımsal üretime yönelik yeni adımlar atılmaya başlanıyor.  Tarımsal üretiminin yanı sıra Yozgat’ın ortak değeri  Yozgat Sultaniyesi, yeşil mercimek, Yozgat üzüm bağları ve kaz yetiştiriciliğini öne çıkaracak üretim planlaması yeni bir yol haritası olacak.
Yozgat Eski Belediye Başkanı iş insanı Mustafa Erkılıç, Yozgat’ın  tarımsal potansiyellerini ve  ortak değerlerini öne çıkaracak ortak bir çalışma için adımlar attı.
İş insanlığının yanı sıra  Belediye Başkanlığı, Yozgatlılar Birlik ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı, Yozgatspor As Başkanlığı, Başkent Ankara Meclisi Şehircilik Kurul Başkanlığı, Ortak Değerler Derneği Eş Başkanlığı, Belediye Başkanları Birliği Yüksek İstişare Kurul Üyesi, Anadolu Kırsal Kalkınma Teşkilatı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi görevlerinde bulunan Erkılıç, Yozgat’ın yılların makus kaderinin değişmesi ve değiştirilmesi için taşın altına ellerin konması gerektiğine vurgu yaparak, Yozgatlılara çağrıda bulundu.
Yozgat’ın zengin bir şehir olduğunun altını çizen Erkılıç, kentin tarımsal değerlerine yönelik birlikte hareket edilmesi  gerektiğine dikkat çekti.
Yozgat’ın tarım ve hayvancılık  başta olmak üzere ata değerlerine dönüşümüyle kalkındıracakları iddiasını ortaya koyan Erkılıç, tecrübeleri, tarafsız ve menfaatsiz Yozgat sevdası ile bunu başarabileceklerine değindi.
MUHTAÇLIĞI KABULLENMİŞİZ 
Erkılıç,  “Bizler kendini fakir zanneden zenginleriz. Her cepheden baktığımızda tarihi, coğrafi, insan kaynakları toprak büyüklüğü madeni değerler kültürümüz siyası ve bürokratik değerlerimiz çok zengin. Bizler bu değerleri yaşamayarak,  yaşatmayarak farkında olmayarak hiçe sayarak, koordine olmayarak, haksızca fakirliği ve muhtaçlığı kabullenmişiz” dedi.
YEREL KALKINMA
Yozgat özelinde kalkınma hedefiyle tarımsal verimliliği artıracak adımlar atmayı hedeflediklerini dile getiren Erkılıç, bir çok alanda hibe desteklerin sağlandığını ifade etti.


Erkılıç, “Her yöremizin ortak değerleri ötesinde en ortak değerimiz Yozgat sultaniyesi ve yeşil mercimeğin yanında Yozgat bağlarının ihyası ve bağ ürünlerimize dönüşümüzle birlikte kaz yetiştiriciliği ile kalkınma sağlayabiliriz. Allah tarafından değişik aromalarla yüklü bu ürünler,  Yozgat’ı diğer yörelerin önüne çıkaracak, yüksek fiyatları ile arpa buğday vb ötesinde zenginleştirecektir. Bu ürünleri çok yetiştirmekte ve yüksek fiyatla pazarlamakta hepimize her kademede görevler düşüyor. Çiftçi, tarımsal işletmeci, tarım kooperatifleri, ziraat odaları, ilgili resmi daireler, kuruluş ve kurumlar, eğitmenler, camideki hocalar, okuldaki öğretmenler, ailedeki anneler bu faydalara iyi koordine olabilmeli. Protein, vitamin değerleri sağlımıza faydaları iyi anlatılabilmeli.

Başarının temelinde mevcutlarımız var.20 bin  ton üzeri mercimek üretimimiz 13 bin  ton üzüm üretimimiz 34 bin  adet kazımız var. Amacımız bu üretimi ziraat fakültemiz önderliğinde ucuz Ziraat Bank kredileriyle TKDK,  Tarım ve Orman  İl Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı, PRODES hibeleri ile artırmak ve TMO, Tarım Kredi Kooperatifleri, Atatürk Orman Çiftliği, TRENDYOL, Tüketim Kooperatifleri ihracat ile karlı pazarlamak. Bunları Ziraat fakültemiz önderliğinde iyi koordine olmak ve iyi anlamak ve anlatmamız gerek. Nadas toprakları ve milli emlak arazilerini değerlendirmekte bizi güçlendirecektir. Mercimekte 197 TL kg. fiyatı bir nevi üzüm suyu üzüm şırası niteliğinde hardaliye olarak 270 TL litre fiyatı, kaz etinde de 750 TL kg fiyatları görüyoruz. Kaz tüyü ve kaz karaciğerinin yurt dışında çok aranıyor. Hardaliyenin de Kırklareli üzerinden devamlı yurt dışına pazarlandığını Ata’mızın bu milli Türk içeceği olsun dediğini biliyorum.

Coğrafi değerini Yozgat ikliminden ve toprağından alan Yozgat’a has aroması ile Yozgat’a  has teşvik ve desteklerle markalı hale getirilmesi ve en önemlisi de insan sağlığına büyük katkı sağlayarak yöremizin kalkındırılmasının yanındayım. Daha önceleri yüksek miktara ulaştırdığımız bu ve bu gibi ürünlerle istihdama, yeni sistemlerle verimliliğe, iyi tekniklerle pazarlamaya dolayısıyla yüksek gelire ulaşabileceğimize ısrarla inancım tamdır”  diye konuştu. 
Erkılıç açıklamasında daha sonra şunları kaydetti: “Bu iş köy, köylü işidir. Tarlası bağı olan işidir demeden arazi edinerek zirai işletmelere yönelerek zirai tesis kurarak kooperatifleşerek çorbamızı kaz eti ile içerek mercimekli pilav yiyerek et ötesi protein değerlerine inanarak yanında hücre yenileyici zihin açıcı bağ ürünleri içerek doğru beslenmeye mazeretsiz destek günüdür. Özümüze özelimize üretime topraklara farklı ticaretlere dönüş günüdür. Bilgi yayarak teşvikler günüdür.”
                       ÇETİN MERMERTAŞ