Doğal antibiyotik ve kolajen deposu olarak bilinen, zengin içeriği sayesinde en zorlu kış dönemlerini bile kolaylıkla atlatmanıza yardımcı olan kelle paça Türk mutfağının en sevilen çorbaları arasında yer alıyor.
Son yıllarda özellikle tüketimi artan kelle paça çorbası kemik sağlığı için çok önemli bir besin maddesi olarak yer alıyor. Yapımı zor olan bu yüzden genellikle dışarıda tüketimi tercih edilen kelle paça çorbasının faydaları saymakla bitmiyor.
Kış aylarının gelmesi ile hastalıklara karşı dirençli olmak isteyenler çözümü doğal şifa deposu olarak gösterilen kelle paça çorbasında ararken, sabahın erken saatlerinde vatandaşların ilgi gösterdiği çorbalar hem gün boyu tok tutuyor, hem de vücuda direnç sağlıyor.
Lezzetiyle de bilinen kelle paça çorbası, şifa deposu olarak gösteriliyor. Özellikle küçükbaş hayvanların baş ve ayak kısımları kullanılarak hazırlanan kelle paça çorbası, antibiyotik görevini de üstleniyor.
İçerdiği mineral ve vitaminlerle bağışıklık sistemini de güçlendiren kelle paça çorbası günün her saati tüketilebiliyor.
Yozgat’ta kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden biri haline gelen kelle paça, yalnızca enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğiyle değil, aynı zamanda yoğun lezzetiyle de dikkat çekiyor. Soğuk günlerde sıcak kelle paça, hem sağlık hem de lezzet arayanların tercihi olmaya devam ediyor. Kelle paça, özellikle kış aylarında yoğun ilgi görüyor.
Tarihi Beykoz Çorbacısı işletme sahibi Keramettin Yıldırım, kış şartlarının hissedilmeye başlaması ile birlikte kelle paça tüketiminin arttığını söyledi.
Yıldırım, kış aylarında yine bağışıklık sistemini korumak, gripten, nezleden korunmak için de bu çorbaların tüketimi arttığına değindi. Yıldırım, vatandaşların kelle paça çorbalarını tüketmelerini önerdiklerini belirtti.
KELE PAÇANIN FAYDALARI
Kelle paça çorbası kolajen, kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir. Bu yüzden kemik sağlığı için dost bir besindir. Özellikle kemik kırılması gibi problemler yaşayanlar tarafından tüketildiğinde kemiklerin iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşmektedir. Çocukların kemik gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Kolajen üretimini desteklediği için cildin yapısını yenileri genç bir görünüme kavuşmasını sağlar. Bağışıklığı destekleyen antioksidan gücüyle hastalıklara karşı korur. Yüksek bir kaloriye sahiptir. Bu yüzden kilo almak isteyen kişiler tarafından tüketilmesi önerilir. Enerji verici bir özelliğe sahiptir. Kanserli hücrelere karşı koruma sağlar. Protein içeriği ile diş ve ağız sağlığı için faydalıdır. Sindirim sistemine iyi gelerek daha düzenli çalışmasını sağlar. Saç ve tırnak sağlığını olumlu yönde destekler. Uykusuzluğa iyi gelir. Beyin gelişimini destekleyen omega3 yağ asitlerine sahiptir. Kas sağlığı için faydalıdır. Eklem sıvılarının korunmasında olumlu etkileri bulunur. SALİH AKGÜL
Şifa deposu kelle paça çorbası
Yozgat’ta havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyonlar artarken, vatandaşlar çareyi kelle paça gibi doğal antibiyotiklerde buluyor.
Yorumlar