Genel

SÜPER MEYVE ÇİFTÇİYE GELİR KAPISI OLACAK

Abone Ol

Halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi Yozgat’ta alternatif tarım ürünü olarak deneniyor.
Türkiye’nin önemli tarım bölgesi olan Yozgat’ta alternatif ürün kapsamında ekimi yapılan aronya meyvesinin kontrolleri yapıldı.
Çiftçilere alternatif gelir kapısı olması planlanan aronya denemesi Şefaatli’ye bağlı Gülistan köyünde gerçekleştirildi.
Bilimsel olarak, sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen 'Aronya' yı üreticilerle tanıştırarak, üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Sağlık yönünden çok faydalı olduğu bilenen aronya meyvesinin ekiminin yapıldığı tarlanın takibinin yapıldığını söyledi.
Aronya gerek birim alandaki yüksek getirisi gerekse sağlık açısından yüksek antioksidan içermesi ve kansere karşı faydaları sebebiyle en çok aranan üzümsü meyvelerden biri haline geldiğine değinen İl Müdürü Özkaya, “Gülgiller familyasından çalı formunda, 80-140 cm’ye kadar boylanabilen, yaklaşık 6 mm çapında mor-siyah meyveleri olan Kuzey Amerika menşeili çok yıllık bir bitkidir.
Aronya yüksek antioksidan bir bitkidir. Bu meyve türünün düzenli tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarına karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir. Soğuk algınlığı, mide hastalıkları, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi dahil olmak üzere çeşitli hastalık ve radyasyon zehirlenmesi tedavisinde kullanılmaktadır. Gerek meyvesi gerekse taze yapraklarından çay yapılabilmektedir. Akdeniz tipi diyetlerin vazgeçilmez ürünü olan aronya vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengindir. Aronya krem ve sabunlarda, cilt bakımında ve esans ham maddesi olarak kozmetik sanayisinde kullanılabilen bir meyvedir.
Ülkemizde 2012 yılından beri üretimi yapılmaktadır. Son yılların gözde tıbbi ve aromatik bitkisidir. Ülkemizin birçok yerinde üretimi yapılmaktadır. Yozgat’a ilk defa diktik. Deneme sonuçlarını hep birlikte göreceğiz” dedi.
ARONYA  MEYVESİ
Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya, üzümsü bir meyve olup sağlık potansiyeli nedeniyle 1900'lü yılların başlarında Rusya'ya getirilmiş ve yetiştiriciliğine başlandı. Aronya geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilmesi, zengin içeriği ile insan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeni ile 'Süper Meyve' olarak adlandırılıyor. Odunsu çok yıllık çalı formunda bir bitki. Çiçeklenme genellikle mayıs ayında başlar, bu nedenle ilkbahar geç donlarından zarar görmez. 
Meyveler eylül ayı ortalarında hasada gelir. 4-6 hafta meyveler bozulmadan bitki üzerinde kalabiliyor. Kendine verimlidir, tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Meyvesi çok yüksek miktarda antosiyanin ve flovanoidler içeriyor. Aynı zamanda antioksidanlar, fenoller, minareller ve vitaminler yönünden de zengin. Öte yandan aronya, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmanın direncini artırır.                        SEVİLAY KAYAASLAN