Genel

TKDK'dan proje çağrısı

Yozgat’ta 90 milyon avro hibeye proje başvuruları başladı.

Abone Ol

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), yatırım yapacak girişimcilere toplam 90 milyon avro hibe vereceği “IPARD III Programı 3. Başvuru Çağrı İlanı”na proje başvuruları başladı.
IPARD Programı 2021-2027 dönemi kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvuru yapılacak. TKDK Yozgat İl Koordinatörlüğü’nden edinilen bilgilere göre IPARD III Programı 3. Başvuru Çağrı İlanlarında Online Proje Başvuru Sistemi  1 Ekim itibariyle başlayacak.
TKDK tarafından desteklenen sektörlerden en çok hibe verilen sektör olan Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Projeleri başlığı altında süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta tesislerinin kurulması ve yenilenmesi için hibeler veriliyor. IPARD 3 dönemi ile organik süt, et, kanatlı eti (broyler, hindi, kaz) ve yumurta tavuğu üretimi destek kapsamına alındı. Organik üretici sertifikasına sahip başvuru sahiplerine sıralama kriterlerinde artı puan verilmeye başlanacak.
Süt sektöründe desteklenen alt sektörler kapsamında Süt ineği (inek), Süt veren manda, Süt veren koyun, Süt veren keçi yetiştiriciliği mandıra projeleri desteklenecek.
20 bin Euro ile 750 bin Euro arasında değişen proje bütçesinin % 60-75’ine hibe sağlanacak.
Kırmızı et sektöründe desteklenen alt sektörler kapsamında Sığır, Manda, Koyun, Keçi yetiştiriciliğine destek verilecek. 20 bin Euro ile 750 bin Euro arasında değişen proje bütçesinin % 60-75’ine hibe sağlanacak.
Kanatlı eti sektöründe desteklenen alt sektörler kapsamında; Broyler (et tavukçuluğu), Hindi, Kaz yetiştiriciliği projelerine hibe desteği verilecek. Proje bütçesi broyler (et tavukçuluğu) ve hindi için 20 bin  Euro ile 250 bin Euro , kaz için 20 bin  Euro ile 125 Euro arasında değişiyor. Proje % 60-75’ine hibe sağlanacak. IPARD 3 döneminde sadece mevcut, aktif ve kapasite artırışı yapmayan işletmeler desteklenecek.
Yumurta sektöründe desteklenen mevcut yumurta tavukçuluğu yapan kümes tesisleri için modernizasyon projelerine 20 bin Euro  ile 500 bin Euro tutarında destek sağlanacak. Hibe oranı proje bütçesinin % 60-75'i arasında değişiyor.
Hayvancılık projelerinde uygulanan istisnalar ile tüzel kişilere ve gerçek kişilere uygulanan % 60 hibe oranı, proje yapan başvuru sahibinin 40 yaşın altında genç girişimci olmasıyla hibe oranı % 5, proje uygulama alanının dağlık alanda olmasıyla % 5 artıyor. Bu iki şartın birlikte sağlandığı durumlarda ise hibe oranı % 10 artıyor. Üretici örgütleri ve organik sertifikalı çiftçiler için hibe oranı ise %70’ten başlıyor. Projenin atık su ve atık yönetimi ile ilgili kısımları, yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi tipi yatırımları için %10 ilave hibe desteği veriliyor. Her durumda uygulanacak en fazla hibe oranı %75 olarak belirlendi.  Kurulması planlanan modern ahır ve ağıl ile modernize edilecek kümeslerin tam kapasitede gerek duyduğu elektrik ihtiyacı kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmesi de proje kapsamında değerlendiriliyor ve aynı oranda hibe almaya hak kazanıyor.
Süt, kırmızı et, kaz ve hindi yetiştiriciliği için hazırlanan projeler yeni yatırım olabileceği gibi mevcutta bulunan eski yapılar için modernizasyonun yapılması ve yeni makine ve ekipmanın alınması uygun iken broyler, kaz ve hindi ile yumurta sektörü için mevcutta bulunan tesislerin modernizasyonu destekleniyor.
TKDK, proje onayı sonrası iş başlamadan teminat mektubu karşılığında hibe tutarının % 50’sini avans olarak girişimcilere ödüyor.
IPARD projeleri ile desteklenen harcama kalemleri; yapım işleri, makine ekipmanların alınması, hizmet alımı ve görünürlük harcamaları şeklinde değerlendiriliyor. AB standartlarında modern tesislerin kurulmasının önünü açan, kendi yemini kendi yetiştiren, yüksek standartlarda hayvan refahı sağlanan barınaklar ile çiftçilerin elde ettiği gelirin arttırılması ve hayvan yetiştiriciliğinin güçlenmesi için verilen bu hibelerin yanı sıra IPARD projesi ile yapılan yatırımlarda Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Gümrük Vergisi, İthalat vergileri ile benzer harç ve vergi muafiyeti de bunuluyor. 
                   ÇETİN MERMERTAŞ