Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayvan yetiştiricilerinin Tüberküloz gibi zoonoz nitelikli hastalıklar hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu hayvandan insana geçen tüberküloza dikkati çekti.
Anteplioğlu, gelişmiş ülkelerde eradike edilen tüberkülozun gelişmekte olan ülkelerde enfekte süt ve süt ürünleri ve doğru yöntemlerle pişirilmeyen etlerin tüketimi ile hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini etti.
Anteplioğlu, hayvanlardan insanlara bulaşan ve zoonotik tüberküloz olarak isimlendirilen hastalığın hayvanlarda özellikle akciğer başta olmak üzere çeşitli organ ve dokularda kazeöz karakterde tüberkiller oluşturmasıyla belirgin, kronik ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu, hayvanlarda hastalığın etkeni olan maddenin vücuda genellikle solunum ve sindirim yolu ile alındığını ifade etti.
VHO Bşakanı Anteplioğlu hayvanların barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik koşulların iyi olmaması, uygun olmayan bakım ve beslenme koşulları, temiz hava ve hareket yetersizliği, sürüye kontrolsüz hayvan girişi, enfekte hayvanların sütleriyle buzağıların beslenmesi ile hastalığın bulaşma ve yayılmasının hızlandığını kaydetti.
Hayvancılığın yapıldığı ülkelerin birçoğunda yaygın olarak bulunan tüberkülozun gelişmiş birçok ülkede yapılan ileri düzey kontrol ve eradikasyon çalışmalarıyla an alt düzeye indirildiği veya eradike edildiğini belirten Anteplioğlu, gelişmekte olan ülkelerde riskin devam ettiği vurguladı.
Anteplioğlu , "Zoonotik tüberküloz (Bovine Tuberculosis), etkeni Mycobacterium tuberculosis olan, hayvanlarda özellikle akciğer başta olmak üzere çeşitli organ ve dokularda tüberküller oluşturmasıyla belirgin, kronik ve bulaşıcı enfeksiyöz bir hastalıktır. Hayvanlarda etken vücuda genellikle solunum ve sindirim yoluyla alınır. Hayvanların barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik şartların iyi olmaması, uygun olmayan bakım ve beslenme şartları, temiz hava ve hareket yetersizliği, sürüye kontrolsüz hayvan girişi, enfekte hayvanların sütleriyle buzağıların beslenmesi hastalığın bulaşma ve yayılmasını hızlandırır" dedi.
Anteplioğlu, "Gıda değeri olan hayvanlardan insanlara, daha sonra insandan insana bulaşmaktadır. Zoonotik tüberküloz teşhisi zor bir hastalıktır. Testlerle sürüde tarama yapılarak tespit edilebilir; bunun için de özellikle kontrollü kesimler önemlidir, kesim sırasında fark edilen hastalık hayvanın geldiği sürünün muayenesi için imkan sağlamaktadır. Hastalıktan korunmak için kesimhaneler dışında, veteriner hekim kontrolü olmaksızın kesilen hayvanların etlerini tüketmekten kaçınmak, kırmızı etin çiğ ya da az pişmiş tüketilmemesi, ısıl işlem görmemiş süt ve süt ürünlerinin kullanılmaması gerektiği konusunda vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Hayvansal gıda, çocukların gelişimi başta olmak üzere tüm insanların ihtiyaç duyduğu hayvansal proteini sağlaması açısından önemlidir. Hayvansal gıdalar kolay ulaşılabilen, halk sağlığı bakımından tüketime uygun olduğu veteriner hekimler tarafından kontrol edilmiş olmalıdır. Hayvan yetiştiricilerimiz Tüberküloz gibi zoonoz nitelikli hastalıklar hakkında bilinçlendirilmelidir" diye konuştu.
SALİH AKGÜL
'Tüberküloz teşhisi zor bir hastalık'

Bunlar da ilginizi çekebilir