Genel

UNUTULMUŞ ŞİFA KAYNAĞI YENİDEN GÜNDEMDE!

Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde Uygulamalı Bakteriyofaj Kursu başladı

Abone Ol

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, virüslerle tedavinin en amansız bakterileri bile öldürdüğünü belirterek, bakteriyofaj tedavilerinin yaygınlaşması amacıyla bir dizi çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Türkiye’de  bakteriyofaj konusunu yeniden gündeme getirmek ve yeni çalışmalar yapacak bilim insanlarının sayısını artırmak için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Bozdoğan ve ekibi, Abdulkerim Karaynir, Zeynep Erdem Aynur, Rümeysa Gülsu Özkan, Asya Orbayoğlu ve Melis Yalçın, ilkini Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde düzenledikleri “Uygulamalı Bakteriyofaj Kursu”nun ikincisini Yozgat Bozok Üniversitesinde  gerçekleştiriliyor. 
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Yaşar himayesinde gerçekleştirilen uygulamalı kursa Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Şimşek ve BİLTEM Müdürü Prof. Dr. İrfan Koca katkı sağlıyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde bakteriyofajlarla çalışma yöntemlerinin yaygınlaşması için düzenlenen Uygulamalı Bakteriyofaj Kursu’na, farklı üniversitelerden ve merkezlerden 24 kursiyer katıldı.
Bakteriyofaj kursunda; Abdulkerim Karaynir, Zeynep Erdem Aynur, Rümeysa Gülsu Özkan, Asya Orbayoğlu ve Melis Yalçın eğitimci  eğitimci olarak görev aldı. Düzenlenen kurs; tıp, veteriner, gıda, ziraat, biyoloji ve eczacılık gibi farklı disiplinlerin çalışma alanına giren bakteriyofajlar konusundaki çalışmaların yaygınlaşmasına katkılar sundu.
Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde 6 Eylül tarihine kadar devam edecek  Uygulamalı Bakteriyofaj Kursu’na, unutulmuş şifa kaynağı üzerinde duruluyor.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Bozdoğan, Virüslerin canlı hücreleri enfekte ettiğine değinerek, insan, hayvan ve bitki gibi canlıları hasta eden virüsler olduğu gibi  insanları hasta eden bakterilere de zarar veren onları öldüren “Bakteriyofaj” adı verilen bakteri virüslerinin bulunduğunu aktardı.
Prof. Dr. Bozdoğan, “Bakteriyofajların varlığı yaklaşık 150 yıldır biliniyordu ve antibiyotiklerin kullanımından önce enfeksiyon hastalıklarını tedavi etmek için kullanılırdı. Antibiyotiklerin kullanımıyla unutulmaya yüz tutan bakteriyofajlar, antibiyotiklere dirençli bakterilerin yaygınlaşması ve antibiyotiklerin artık bazı enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yetersiz kalması nedeniyle, yeniden gündeme geldi ve dirençli bakterilere bağlı enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için yeni bir umut haline geldi. Elbette  bakteriyofajlar üzerine çalışmaların yıllardır yapılmaması nedeniyle bu çalışmaları yapacak bilim insanlarının sayısı da azaldı” dedi.
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar,  sağlık alanında yeni gelişmelere kapı aralamak adına üniversite olarak katkı ve destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Türkiye’de yeniden gündeme getirilerek yaygınlaştırılması planlanan Bakteriyofaj ile ilgili Yozgat’ta eğitim düzenlediklerine değinen Rektör Yaşar, unutulmuş şifa kaynağı konusunda da adımlar atacaklarına değindi.
                     ÇETİN MERMERTAŞ