Bolu Kartalkaya'da 76 kişinin ölümüne neden olan yangın, kamu ve özel binaların yangın güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki 12 katlı Grand Kartal Otel'de çıkan yangın faciaya dönüştü. Sömestr tatili nedeniyle 237 kişinin konakladığı otelde  çıkan yangında 76 kişi hayatını kaybetti. Can pazarının yaşandığı yangında bazı müşteriler panikle camdan atlayarak hayata tutunmaya çalıştı.
YANGIN GÜVENLİĞİ
Bolu’daki yangın kamu ve özel binaların güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi. Yozgat’ta da bir çok kamu ve özel binada yangın merdiveninin olmaması, olası tehlikeye davetiye çıkarıyor. Bazı özel kurumlarda da yangın merdiveni olmamasına rağmen ruhsatlandırılması da gözlerden kaçmıyor.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve Yangın Merdiveni Yönetmelikleri vatandaşların olası bir yangın sonrasında hayata tutunmasında hayati rol oynuyor. 
Yürürlükte yer alan “Bir binada bulunan toplam kaçış merdivenlerinden en az yarısının doğrudan bina dışına açılması şartı’na rağmen Yozgat’ta ki çok sayıdaki binada yangın merdiveni bulunmuyor.
MMO’DAN UYARI
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yozgat İl Temsilcisi İhsan Salman, konutlarda çıkabilecek yangınlara yönelik güvenlik önlemine dikkat çekti.
İl Temsilcisi İhsan Salman, Bolu’da  bir otelde çıkan ve 76 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan yangına yönelik ilgili kurumlar tarafından geniş kapsamlı bir çalışma yapılacağını aktardı.
Türkiye’de ve dünyada yangın felaketi nedeniyle ciddi oranlarda can ve mal kaybı yaşandığına değinen Salman, yangının, ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan ve ne kadar süreceği de önceden kestirilmeyen bir felaket olduğunun altını çizdi. 
Yangında can ve mal kaybını önlemenin birinci koşulu, yangının çıkmasını önlemek ve buna uygun tedbirlerin alınması olduğunu dile getiren Salman,  projesine yangın tesisatı işlenmemiş bir binaya, projeyi çizen makine mühendisi tarafından yeniden ve mutlaka yangın söndürme tesisatı tadilatı eklenmesi gerektiğini vurguladı.
YANGIN MERDİVENİ
Yangın merdivenleri, yangın esnasında insanların hem en hızlı hem de güvenli şekilde dışarı çıkmalarını sağlar. Dünya çapında yapılan araştırmalar, 3 ile 6 dakika arasında yangın çıkan bölgenin tamamıyla alev ve dumanlarla kaplandığını ortaya koymuştur. Bu da, normal merdivenlerin kullanılarak binalardan çıkılmasını imkansız hale getirir. Sonuçta da can kayıpları ve ek olarak da büyük oranda maddi kayıp oluşur. Bu durumda özel olarak geliştirilecek alternatif tahliye yollar, başta can kaybı, sonrasında da büyük maddi hasarların önlenmesinde hayati etkiye sahiptir. Yangın merdiveni, alternatif güvenli kaçış için geliştirilmiş özel merdivenlerdir. Sistemde bulunması gereken özellikler, montajı ve konumlandırılması yönetmeliklerle belirtildi.              ÇETİN MERMERTAŞ