‘Çiftçimiz bu felaketin altından tek başına kalkamaz’
Tarım Orman ve Köyişleri Eski Bakanı ve Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında; Hiçbir ilimizde bu şekilde afetlerin olmamasını niyaz ediyorum.  Tarım il Müdürlüğü zarar gören alanların tespitlerini yapacaktır. TARSİM sigortasına başvuranlar, sigorta sisteminden zararların bir kısmı karşılanmış olacaktır, fakat bu sadece TARSİM sigortası ile çiftçimizin altından kalkacağı bir Afet değildir. Hükümet tarafından alınması gereken kararlar ve birtakım tedbirlilerin olduğunu ifade etmişti.
‘Zarar gören çiftçilerimiz hayatını devam ettiremez’
Kayalar TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada; “Afetten dolayı mağdur olan çiftçilerimizin başta tarım kredi ve ziraat bankası olmak üzere devlet banklarına olan borçlarının 2 yıl faizsiz olarak ertelenmesi fevkalade önemlidir. Ancak bu şekilde zarar gören çiftçimizin sıkıntısını bir nebze olsun hafifletebiliriz. Aksi halde çiftçilerimiz hiçbir şekilde hayatını devam ettiremez.
Ayrıca olarak, tohum, gübre, ilaç ve ekipman yardımı ile yeni destekler konusunda da hükümetin acilen neler yapabileceğini tesipt edip, acilen önlemleri alması gerekmektedir. Sulama kanalları, yollar, bu afetten dolayı yerle bir olmuştur. Sulama konusunda da onarımlar yapılmalıdır.” İfadelerini kullanmıştı.
‘Zarar gören çiftçimizin borçları ertelenmeli, 2 yıl faizsiz kredi verilmelidir’
Kayalar konuyu TBMM Genel Kurulunda da gündemde  yaptığı konuşmasında “Bakanlık yetkilileri, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve diğer yetkililer buralarda tespitlerini yapmaktalar şu anda ve tespitler neticesinde de TARSİM sigorta sistemi de gereğini yapacaktır diye ümit ediyoruz. Ancak bilindiği gibi, bütün çiftçilerimiz TARSİM'e kayıtlı değil; kaldı ki TARSİM'in yapacağı bu tespitler içerisinde ürün fiyatlaması, rekoltenin hangi hesaplara göre yapılacağı ve TARSİM'e kayıtlı olmayan çiftçilerimizin bu hasarlarının nasıl giderileceği konusu da önem arz etmektedir. Onun için, ifade etmek istediğimiz şu: Bu bölgelerin afet alanı olarak ilan edilmesi -gerçekten çok büyük bir afet- bu çerçeve içerisinde, özellikle, burada zarar gören çiftçilerimizin Tarım Krediye olan borçlarının, Ziraat Bankası başta olmak üzere diğer kamu bankalarına olan borçlarının iki yıl faizsiz olarak ertelenmesi; aynı şekilde, yeni ekim için çiftçimize tohum, gübre başta olmak üzere girdi desteğinin yapılması gerekir. Gene burada sulamayla ilgili olan kanallar ve buradaki göletler epeyce tahrip olmuş durumdadır, yollar tahrip olmuş durumdadır. Bunların da yeniden ve bir an önce yeni ekim dönemine yetiştirilmek üzere tamiratlarının yapılması gerekmektedir. İfade etmek istediğimiz şey şudur: Aynı şekilde, sulamayla ilgili sulama birliklerine yapılan bildirimler var, sulama birliklerine çiftçinin borçları var; bu borçların da faizsiz olarak ertelenmesini ve önceden sulama birliklerine ödeme yapmış olanlar için de yeni dönem için kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etmek istiyorum.” İfadelerinin ardından yapılan oylamada önerilerimiz iktidar kanadının oylarıyla red edilmişti. 
Haziran ayında yaşanan dolu afeti sonrası geçtiğimiz hafta Yozgat’ta bir takım ziyaretlere bulunan Kayalar Şefaatli İlçesi Paşaköy’de çiftçilerimizin sorunlarını dinledi. Mağdur çiftçiler TARSİM dışında Hükümet tarafından yapılan hiçbir yardım ve gelişmenin olmadığını dile getirdiler. Çiftçilerimizin sorunlarına Çözüm arayan Kayalar; “İktidar kanadı her ne kadar önerilerimizi red etse de, çiftçilerimizin mağduriyeti giderilene kadar; Tohum, gübre, sulama birliği, krediler ile borç ve faizler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Dedi. 
                                                       Haber Merkezi
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi