Bir zamanlar önünde kuyrukların oluştuğu ve zamanla teknolojinin gelişmesiyle işlevini yitiren ankesörlü telefonlar adeta tarih oldu.
Türkiye’de ilk olarak 3 Mart 1982’de kullanılan ve tüm şehirlerde halkın işlek olduğu cadde ve sokaklara kurulan ankesörlü telefonlar tarihe karışıyor. 
Bir dönemin vazgeçilmez iletişim aracı olan ankesörlü telefonlar, teknolojinin hızla ilerlemesiyle tarihin tozlu raflarına kaldırılmaya hazırlanıyor.
1990'lı yıllarda, şehir merkezlerinden köylere kadar geniş bir ağda önemli bir iletişim aracı olan bu ankesörlü telefonlar, cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla işlevini yitirdi.
Bir zamanlar önünde uzun kuyrukların oluştuğu ankesörlü telefonlar gelişen teknolojiyle birlikte neredeyse kullanılmaz hale geldi. Eskiden herkesin cebinde acil durumlar için jeton, telefon kartı gibi ankesörlü telefonlardan iletişimi sağlayacak ödeme aracı bulunurken, şimdi bunların yerini cep telefonu aldı. 
Dünyada ilk telefon konuşmasının üzerinden bugün itibariyle 150 yıl geçerken geride kalan 1.5 asırlık süreçte telefon sisteminde de onlarca değişim oldu. Bir zamanlar yerleşim yerlerinde ve çeşitli merkezlerde gelişmişliğin sembolü olarak görülen ankesörlü telefonlar da zamana yenik düşünce, jetondan sonra ankesörlü telefonlardaki kontörlü telefon kartları da hayatımızdan çıktı.
Başlangıçta büyük, orta ve küçük tip jetonlarla çalışan bu telefonlar, daha sonra kartlı sisteme geçti. Şehir meydanları, askeri alanlar, yurtlar ve ticaret merkezleri gibi insan yoğunluğunun olduğu bölgelerde bulunan ankesörlü telefonlar, cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla neredeyse tamamen kullanımdan kalktı. Günümüzde hâlâ bazı yerlerde bulunan bu telefonlar, görenleri geçmişe götürüyor.
Yozgat’ta , ankesörlü telefon kartlarının cep telefonlarının artması sonucunda satışlarının düştüğü öğrenildi. 
Acil durumlarda kullanılması için hazır tutulan ankesörlü telefonun önünde, cep telefonları yaygınlaşmadan önce uzun kuyruklar oluşuyordu.
                          HABER MERKEZİ