KIŞ AYLARINA DİKKAT
Yaşanabilir Çevre Derneği Başkanı Ahmet Fidan, düşük hava sıcaklıklarını fazlasıyla hissettiğimiz bugünlerde hava kirliliği, uygun soba, kalorifer yakma tekniği ve karbonmonoksit zehirlenmesi konularında açıklamalarda bulundu.
Fidan, kış şartlarında hava kirliliğinin ve zehirlenme olaylarının arttığına dikkat çekti.
Fidan, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği, motorlu taşıtlardan kaynaklanan kirlilik ve sanayiden kaynaklanan kirlilik olmak üzere hava kirliliğini kaynaklarına göre üçe ayrıldığını ifade etti.
HASTALIKLAR ARTIYOR
Fidan, hava kirliliğinin insan sağlığını olumsuz etkilediği, yaşam kalitesini düşürdüğü ve sorunlara yol açtığını vurguladı. Özellikle motorlu kara taşıtları ve ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtların hava kirliliğinin en büyük kaynakları olduğuna dikkat çeken Fidan, bu durumun astım, akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve otizm gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğine değindi.
Hava kirliliğinin insanlarda oluşturduğu etkilerden bahseden Fidan, “Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olmaktadır. Örneğin kurşunun kan hücrelerinin gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilediği, karbonmonoksidin (CO) ise kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksattığı bilinmektedir. Bununla birlikte kükürtdioksidin (SO2) üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğerden alveollere kadar girerek olumsuz etki yapmaktadır” dedi.
SOBA YAKMA TEKNİĞİ
Kömür ve kalorifer yakma tekniklerinden de bahseden ve bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Fidan, “Soba uygun yere kurulmalıdır, mutlaka üstten tutuşturulmalıdır, asla yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökülmemelidir. Üst bölümde tam yanma gerçekleşip kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılmamalıdır. Çünkü ortam oksijensiz kaldığından tam yanma olayı gerçekleşmez. İdeal yanma sağlamak ve bacanın kurum tutmasını önlemek için sobayı, baca deliğine en yakın yere en az boru ve dirsek kullanarak kurulmalıdır. Isıdan daha iyi yararlanmak için, duvar ile soba arasında yaklaşık 50 cm mesafe bulunmalıdır. Sobanın arkasına koyacağınız, parlak ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir levha odanızın daha iyi ısınmasını sağlar. Yanan sobaya üstten kömür ilave edilirse; alttaki ateşin etkisi ile ilave edilen kömür bünyesindeki yanabilir gazlar yanmadan baca ile çevreye verilir. Üst bölümde tam yanma gerçekleşmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılırsa, kömürün tutuşma süresi uzayacağından, yanmadan çıkan gaz miktarı artacaktır. Sonuç olarak önerilere uyulmadığı takdirde; hava kirliliğinin hepimizi rahatsız edeceği ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi çok daha üzücü olaylara sebebiyet verilebileceği unutulmamalıdır. Uygunsuz bir yakma sizi daha az ısıtıp, daha çok ısınma masrafı yapmak zorunda bırakacaktır. Kazan her zaman üstten yakılmalıdır. Kömür tutuşturma işlemi tamamlandıktan sonra, günlük yakış sırasında ateş kapağı ve küllük kapağı açılmamalıdır. Kapaklar üzerindeki hava klapeleri vasıtasıyla hava girişini ayarlayarak istenilen yanma sağlanmalıdır. Baca damperleri yakışa göre ayarlanmalıdır. Kazan su sıcaklığı, dış ortam sıcaklığına göre ayarlanarak yakış sağlanmalıdır. Geceleri kazan uyutma sistemi uygulanmalıdır. Bu sayede ilk tutuşturma masrafı olmayacaktır. Kazanın eksik suyu sezon başında tamamlanmalıdır. Isınma sezonu başlamadan önce kalorifer sisteminin bakımı mutlaka yaptırılmalıdır. Yılda en az bir kez baca temizliği yaptırılmalıdır. Haftada en az iki kez alev-duman boruları temizlenmelidir. Mutlaka ehliyetli ateşçi çalıştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ