Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların gerçek ya da gerçek dışı bilgilere ulaşması oldukça kolay bir hal aldı ve sosyal medya bu durumu yaymakta oldukça başarılı bir etken oldu. 
Alanında uzman olan kişiler tarafından yapılan paylaşımlar hariç birçok insan kendilerine özgü verilmiş olan bitki çaylarını, herkese yararlı olacağı düşüncesi ile paylaşmakta ve hatta öneri olarak kitlelere sunmaktadır. Peki sıklıkla beslenme programlarında karşılaştığınız veya tüketmekten hiç çekinmediğiniz yeşil çay hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?
Bitkiler içeriğinde bulunan bileşenlere bağlı olarak umulmadık yan etkilere sahip olabilmektedirler. Bazı bitkiler bilinçsizce fazla kullanıldığında veya diğer besinlerle ve ilaçlarla kullanıldığında etkileşime girerek insanlarda ölüme kadar yol açabilecek toksik etkilere sebep olabilmekte hatta  bireyde var olan akut veya kronik rahatsızlıkların daha fazla tetiklenmesine neden olabilmektedirler (Erdem & Ata Eren, 2009).
Günümüzde kilo kaybı ve yağ yakımı destekleyicisi olarak yeşil çay bitkisi oldukça popüler hale gelmiştir. Bilinçli, bilinçsiz veya insanların gereksiz ve ihtiyacından fazla kullanımı bu çayı sağlık açısından riskli kılar bir hale getirmiştir. (Solmaz & Ata Eren, 2009) Yeşil çayın sağlığa pozitif etkileri içinde bulundurduğu bileşen topluluğu olan polifenollerin anti-oksidan özelliklerine, özellikle EGCG (Epigallokateşin Gallat)’ye bağlanmaktadır (Şahin & Özdemir, 2006). EGCG bileşeni bir polifenol olup, yeşil çayı hem yararlı hale getiren hem de yan etkiler oluşturabilecek ana bileşen olarak gösterilmiştir (Mancak Karakuş & Küçükboyacı, 2020).
Yeşil çayın insanda oluşturduğu en önemli toksik etkisinin özellikle besin tüketimi gerçekleştirmeden aç karnına çay ya da türevi şekilde kullanılması ile ortaya çıktığı ve bu etkilerin gastrointestinal bozukluklara (sıklıkla mide bulantısı, karında ağrı ve hazmetme sorunu gibi şikayetler) ve hepatotoksisiteye (karaciğer hasarına) neden olduğu birçok çalışma doğrultusunda ortaya konmuştur. 
Ayrıca, yüksek oranda kafein içerdiği için bireyde ruh durum bozukluğu, sinirlenme ve uykusuzluk problemleri gibi yan etkileri de bulunmaktadır (Köksal & Manav, 1973). Yeşil çayın bilinçsiz tüketiminin ortaya çıkardığı toksik etkilerin karaciğerdeki enzimlerin değişmesinden, karaciğer nakline sebep olan karaciğer yetmezliğine dahi yol açabileceği yapılmış olan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. 
Yeşil çayın içecek, kapsül, diğer bitki karışımları içinde ya da tablet olarak kullanımı ile oluşan hepatotoksisite vakaları ile birlikte, yeşil çay ekstresine sahip olan ürünlerin insan sağlığına zararlı etkilere sahip olduğu görülmüştür (Mancak Karakuş & Küçükboyacı, 2020). 
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi ise, yeşil çay bitkisinin güvenli olarak kabul edilebilecek bir dozunun mümkün olmadığı sonucuna varmıştır (Younes ve ark., 2018). 
Yeşil çayın doğru kişide doğru miktar ve sürede kullanılması sağlık açısından olumlu olsada, bilinçsiz ve kontrolsüz tüketimi kronik/akut hastalık olsun veya olmasın insanlar için risk oluşturmaktadır. Bizlere bitki çayları her ne kadar doğal, çok sağlıklı veya masum görünse de, atalarımızın dediği gibi herşeyin azı karar çoğu zarardır.  Bitkisel hiçbir ürün uzman kontrolünde olmadan kullanılmamalıdır. Tükettiğiniz herşeyi günden güne öğrenerek, bilinçlenerek ve farkına vararak tüketmeye devam etmeniz dileğiyle.