Kış günlerinde vücudu dirençli tutmak ve hastalıklardan korunmak adına tüketilen kış çaylarına rağbet artmaya başladı. Yozgat’ta bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar, grip ve nezleden korunmak için aktarların yolunu tutarken, vatandaşlar özellikle ıhlamur, adaçayı, kuşburnu ve zencefil gibi bitkisel ürünlere yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşların kış mevsiminde sıklıkla tükettiği kış çayının 200 gramı 75 liradan satışa sunuluyor.
Soğuk havalarda vatandaşların doğal bitkilere yöneldiğini söyleyen aktar Murat Ursavaş, “İlaçların birçok yan etkisi olduğu için birçok kişi doğal yollarla kendini korumaya özen gösteriyor. Her yıl sonbahardan kış mevsimine giriş döneminde bitkisel ürünler yoğun ilgi görüyor. Zencefil, zerdeçal, kuşburnu, adaçayı, tarçın, havlıcan, karanfilden oluşan özel karışımdan yapılan ‘kış çayı’ özellikle boğaz iltihabı ve soğuk algınlığına karşı tüketiliyor.” dedi.
Kış çayının, astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı ve balgam sökücü gibi birçok solunum yolu enfeksiyon hastalıklarına da iyi geldiğini ve vücudu virüslere karşı koruduğunu belirten Ursavaş, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte sık yaşanılan hastalıklardan, özellikle de üst solunum yolu enfeksiyonlarından güçlü bir bağışıklık sistemi ile korunmak kış çaylarıyla mümkün olabiliyor. Vücudun direncini artırmak için bu bitkileri hastalık dönemlerinde de kullanmak kişinin daha çabuk iyileşmesini sağlayabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla da savaşan bu bitkiler, bağışıklık sistemini de desteklediği için vatandaşların tercihi yoğun oluyor.” şeklinde konuştu. SALİH AKGÜL
Kış aylarının vazgeçilmezi şifa dağıtıyor
Yozgat’ta havaların soğuması ile birlikte grip ve nezleden korunmak isteyen vatandaşlar, doğal ilaç olarak bilinen zerdeçal, kuşburnu ve tarçın gibi bitkilerden yapılan kış çaylarına yoğun ilgi gösteriyor.
Yorumlar